Stoltenberg: NATO odlazi iz Afganistana zajedno sa SAD-om

Američki predsjednik Donald Trump izjavio je da do Božića želi povući sve američke vojnike iz Afganistana (EPA)

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg ponovio je u četvrtak odluku Saveza da povuče svoje snage iz Afganistana zajedno sa SAD-om, nakon odluke predsjednika Donalda Trumpa da povuče svoje vojnike do Božića.

“Zajedno smo odlučili poći u Afganistan. Zajedno ćemo pristupiti prilagodbi snaga i zajedno ćemo otići iz zemlje“, rekao je na konferenciji za medije, prenijela je Hina, pozivajući se na AFP.

U NATO-ovoj misiji Odlučna podrška u Afganistanu sudjeluje 12.000 vojnika iz 38 zemalja, među kojima je 8.600 američkih vojnika. SAD u toj zemlji ima i druge raspoređene snage.

O objavama američkog predsjednika raspravljat će se na sastanku ministara obrane NATO-a 22. oktobra.

Evropske zemlje saveznice više su puta bile nezadovoljne objavama američkog predsjednika o tom pitanju i Pentagon je svaki put isticao da se nikakve odluke neće donositi jednostrano.

‘Zajedno donositi odluke’

Donald Trump, usred predizborne utrke, izjavio je u srijedu da do Božića želi povući sve američke vojnike iz Afganistana, prije nego je bilo predviđeno dogovorom SAD-a i talibana.

No nije rekao odnosi li se to na američke snage raspoređene u okviru NATO-ove misije.

Jens Stoltenberg je upozorio da Afganistan ne smije ponovo biti „rasadnik terorista“.

„Došli smo u Afganistan nakon terorističkih napada na SAD 11. septembra 2001. zahvaljujući pozivanju na 5. članak. NATO-ova misija je u početku imala više od 100.000 vojnika uključenih u borbene operacije. Danas NATO ima 12.000 vojnika koji savjetuju i podučavaju afganistanske vojnike”, rekao je.

“Odluke će se donositi ovisno o stanju na terenu. Savezničke zemlje će ih donositi zajedno“, rekao je Stoltenberg.

Izvor: Agencije