Stoltenberg: NATO odlazi iz Afganistana zajedno sa SAD-om

Američki predsjednik Donald Trump izjavio je da do Božića želi povući sve američke vojnike iz Afganistana (EPA)
Američki predsjednik Donald Trump izjavio je da do Božića želi povući sve američke vojnike iz Afganistana (EPA)

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg ponovio je u četvrtak odluku Saveza da povuče svoje snage iz Afganistana zajedno sa SAD-om, nakon odluke predsjednika Donalda Trumpa da povuče svoje vojnike do Božića.

“Zajedno smo odlučili poći u Afganistan. Zajedno ćemo pristupiti prilagodbi snaga i zajedno ćemo otići iz zemlje“, rekao je na konferenciji za medije, prenijela je Hina, pozivajući se na AFP.

U NATO-ovoj misiji Odlučna podrška u Afganistanu sudjeluje 12.000 vojnika iz 38 zemalja, među kojima je 8.600 američkih vojnika. SAD u toj zemlji ima i druge raspoređene snage.

O objavama američkog predsjednika raspravljat će se na sastanku ministara obrane NATO-a 22. oktobra.

Evropske zemlje saveznice više su puta bile nezadovoljne objavama američkog predsjednika o tom pitanju i Pentagon je svaki put isticao da se nikakve odluke neće donositi jednostrano.

‘Zajedno donositi odluke’

Donald Trump, usred predizborne utrke, izjavio je u srijedu da do Božića želi povući sve američke vojnike iz Afganistana, prije nego je bilo predviđeno dogovorom SAD-a i talibana.

No nije rekao odnosi li se to na američke snage raspoređene u okviru NATO-ove misije.

Jens Stoltenberg je upozorio da Afganistan ne smije ponovo biti „rasadnik terorista“.

„Došli smo u Afganistan nakon terorističkih napada na SAD 11. septembra 2001. zahvaljujući pozivanju na 5. članak. NATO-ova misija je u početku imala više od 100.000 vojnika uključenih u borbene operacije. Danas NATO ima 12.000 vojnika koji savjetuju i podučavaju afganistanske vojnike”, rekao je.

“Odluke će se donositi ovisno o stanju na terenu. Savezničke zemlje će ih donositi zajedno“, rekao je Stoltenberg.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO