Šeik Meshaal i zvanično prijestolonasljednik Kuvajta

Tokom obraćanja, šeik Meshaal je naveo kako će Kuvajt poštivati svoje regionalne i međunarodne obaveze, kao i „svoj put mirnog i demokratskog pristupa“ (EPA)

Parlament Kuvajta je jednoglasnom podržao imenovanje šeika Meshaala Al Ahmada Al Sabaha kao prijestolonasljednika dan nakon što ga je novi emir ove zaljevske države imenovao na ovu poziciju.

Šeik Meshaal je ubrzo po glasanju u četvrtak došao u zgradu parlamenta, te položio zakletvu pred kuvajtskim emirom, šeikom Nawafom Al Ahmadom Al Sabaom, kao novi prijestolonasljednik, javlja kuvajtska novinska agencija KUNY.

Tokom obraćanja koje je prenosila televizija, šeik Meshaal je naveo kako će Kuvajt poštivati svoje regionalne i međunarodne obaveze, kao i „svoj put mirnog i demokratskog pristupa“.

Naveo je kako će „dići zastavu narodnog učešća i promovirati duh tolerancije kako bi se riješile podjele“.

Mladi prinčevi u susjedstvu

Šeik Nawaf je preuzeo vlast kao emir nakon smrti njegovog brata šeika Sabaha Al Ahmada Al Jabera Al Sabaha prošle sedmice, u vrijeme tenzija između najvećih susjeda Kuvajta, Saudijske Arabije i Irana, kao i u vrijeme borbe vlasti da sredi finansije poljuljane niskim cijenama nafte i pandemijom COVID-a 19.

Diplomate i analitičari smatraju kako bi zbog godina i načina rada, šeik Nawaf (83) mogao prebaciti veći dio odgovornosti na prijestolonasljednika.

Njegov dolazak na vlast je u velikom kontrastu sa drugim državama Zaljeva, ponajviše Saudijskom Arabijom, gdje vladajuće porodice daju vodeće pozicije mlađim prinčevima.

Kuvajt će ove godine imati parlamentarne izbore.

Izvor: Al Jazeera i agencije