OPEC: Rast potražnje za naftom do kraja 2030-ih

Buduća potražnja za naftom će vjerovatno ostati ispod ranijih projekcija, procjena je OPEC-a (EPA)

Svjetska potražnja za naftom će se povećavati umjereno do kraja 2030-ih, nakon čega bi mogla početi padati, objavila je danas Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC), predviđajući velike promjene pod utjecajem trajnih posljedica korona krize na ekonomije i navike potrošača.

Prema projekcijama OPEC-a, iznijetim u novom izvještaju Svjetske perspektive nafte, navodi se da će upotreba nafte porasti na 107,2 miliona barela dnevno (bpd) 2030. sa ovogodišnjih 90,7 miliona, što je za 1,1 milion ispod prošlogodišne prognoze za 2030. godinu i čak za više od 10 miliona manje od predviđanja iz 2007. godine, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

„Globalna potražnja za naftom će rasti po relativno zdravim stopama tokom prvog dijela prognoziranog perioda nakon čega će početi stagnirati i smanjivati se u drugoj polovini posmatranog perioda“, prema izvještaju koji se odnosi na vremenski raspon 2019. -2045.

„Buduća potražnja će vjerovatno neprekidno ostati ispod ranijih projekcija zbog dugoročnih posljedica mjera zatvaranja povezanih sa COVID-om 19 i njihovim utjecajem na globalnu ekonomiju i ponašanje potrošača“, konstatuje OPEC.

Unapređenje efikasnosti potrošnje

Mada će upotreba nafte kao goriva za automobile, kamione i industrije rasti kako se budu oporavljale ekonomije, naftni kartel izražava zabrinutost da će taj budući rast djelimično neutralisati faktori poput prelaska na rad od kuće i telekonferencije umjesto putovanja na posao u postpandemijskom periodu, kao i unapređenje efikasnosti potrošnje goriva i prelazak na automobile sa električnim pogonom.

Prema prognozi OPEC-a, potrošnja nafte će sljedeće godine porasti na 97,7 miliona barela dnevno, a 2022. će dostići 99,8, a 2024. 102,6 miliona barela.

Dugoročno gledano, ova organizacija očekuje da će potražnja za naftom dostići 109,3 miliona barela 2040. godine nakon čega će lagano opasti na 109,1 miliona do 2045. godine.

„Nafta će i dalje imati najveći udio u energetskom miksu do 2045. godine“, napisao je generalni sekretar OPEC-a Mohammed Barkindo u predgovoru izvještaja.

Izvor: Agencije

 


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO