Korona virus dominantna tema potpredsjedničke debate u SAD-u

Jedinstvena politička situacija navela je Johna Hudaka s Brookings Institutiona da nazove debatu najvažnijom potpredsjedničkom debatom u američkoj historiji (EPA)
Jedinstvena politička situacija navela je Johna Hudaka s Brookings Institutiona da nazove debatu najvažnijom potpredsjedničkom debatom u američkoj historiji (EPA)

Debatu potpredsjedničkih kandidata Mikea Pencea i Kamale Harris obilježio je manji broj upadica i replika nego pri sučeljavanju Donalda Trumpa i Joea Bidena, a naglasak je bio na pandemiji korona virusa, gorućem pitanju u izbornoj kampanji.

Prva predsjednička debata Trumpa i Bidena obilježena je stalnim upadicama u replike onog drugog, a lični napadi spriječili su da Amerikanci dobiju uvid u to kako se misle suočiti s glavnim problemima, prenosi Hina.

Sinoćnju debatu obilježio je puno manji broj upadica, a Pence i Harris preuzeli su ulogu glasnogovornika Trumpa i Bidena.

Debata se održala u Salt Lake Cityju, a republikanac i demokratkinja bili su udaljeni tri metra i odvojeni pleksiglasom.

Sučeljavanje je započelo pandemijom korona virusa.

Pence je branio Trumpov odgovor na zdravstvenu krizu i rekao da je “Trump odmah na prvo mjesto stavio zdravlje Amerikanaca” tako što je zabranio putovanja u Kinu.

Harris smatra da su Trumpove odluke “najveći neuspjeh neke predsjedničke administracije u historiji zemlje” što potvrđuje više od 210.000 mrtvih Amerikanaca.

“Minimizirali su ozbiljnost COVID-a 19”, rekla je Harris i dodala da i dalje “nemaju plan”.

Trumpovo postupanje

Trumpovo postupanje u pandemiji korona virusa ne odobrava 56 posto Amerikanaca, a 38 posto odobrava, pokazuju podaci najnovije ankete Reutersa i Ipsosa koja je provedena od 2. do 6. oktobra.

Demokratska potpredsjednička kandidatkinja prozvala je Trumpovu administraciju jer želi ugasiti Obamacare i poručila da će time biti pogođeni milioni Amerikanaca.

Republikanski predsjednik zatražio je da Senat potvrdi Barrett za sutkinju Vrhovnog suda prije izbora 3. novembra što bi u toj najvišoj sudskoj instanci SAD-a stvorilo konzervativnu većinu, sa šestero konzervativaca i troje liberala.

“Neka američki narod popuni mjesto u Bijeloj kući pa ćemo mi mjesto u Vrhovnom sudu”, poručila je Harris.

Demokrati strahuju da će se izborom Amy Coney Barrett u Vrhovni sud ugroziti presuda iz 1973. o legalizaciji pobačaja širom SAD-a.

Pence nije htio odgovoriti koji će stav zauzeti po tom pitanju ako se o njemu ponovno bude odlučivalo u saveznoj državi Indiani, njegovom rodnom mjestu, ali je rekao da se veseli izboru Barrett.

Pravo na pobačaj

Harris je jasno podržala pravo na pobačaj. “Uvijek ću se boriti za to da žene same donesu odluku o svom vlastitom tijelu”, rekla je senatorica iz Kalifornije.

Rasizam i policijska brutalnost izašli su na vidjelo ove godine nakon ubojstva Afroamerikanaca Georgea Floyda i Breonne Taylor.

Harris je rekla da je život medicinske sestre Breonne Taylor oduzet “nepravedno, tragično i nasilno” i podsjetila na prosvjede širom zemlje zbog smrti Floyda.

“Loši policajci su loši za dobre policajce”, rekla je bivša tužiteljica.

Harris je iskusna političarka od koje se očekuje da će privući glasove afroameričke zajednice, najodanijih birača Demokratske stranke.

Njihovi glasovi spasili su Bidena na predizborima u Južnoj Karolini u februaru i bit će ključni u državama kao što su Michigan, Pennsylvania i Wisconsin u kojima je Trump 2016. tijesno pobijedio, a u kojima sada po anketama zaostaje za Bidenom.

Pence je upozorio da će se Biden i Harris vratiti Pariškom klimatskom sporazumu i uništiti ekonomiju. Optužio ih je da žele “povećati porez i pokopati ekonomiju novim zelenim sporazumom”. Tvrdi da će tako ostati bez posla stotine hiljada ljudi.

Plaćanje poreza

Harris je uzvratila da Biden neće povećavati porez nikome ko zarađuje manje od 400.000 američkih dolara godišnje. Iskoristila je priliku da prozove Trumpa zbog neplaćanja poreza.

“Američka javnost ima pravo znati ko utječe na predsjednikove odluke”, rekla je Harris.

New York Times nedavno je objavio da je Trump platio samo 750 dolara poreza na dohodak u 2016. i 2017. te da nije platio porez na dohodak u 10 godina od proteklih 15 godina, unatoč tome što je 2018. od svojih reality emisija i drugih licenciranih projekata zaradio 427,4 miliona dolara.

Pence je demantirao medijske napise i prozvao ih “neistinitima” i rekao da je Trump odgovoran za jačanje američke ekonomije u svom mandatu.

Harris mu je uzvratila da Biden snagu američke ekonomije mjeri snagom američkog radnika i američke porodice i dodala da je cilj demokrata ulagati u održivi razvoj i zelenu ekonomiju.

“Nekada je naša zemlja vjerovala u nauku i ulagala u razvoj i istraživanja”, poručila je Harris.

Trumpov odnos prema Kini “rezultirao je gubitkom američkih života, američkih poslova i američkog položaja u svijetu”, rekla je Harris.

Također je optužila Trumpa za udaljavanje od prijatelja i približavanje diktatorima, spomenuvši ruskog predsjednika Vladimira Putina. Dodala je da je Trump zauzeo “unilateralni pristup vanjskoj politici”, a Ameriku smatra “manje sigurnom” zemljom otkako se SAD povukao iz nuklearnog sporazuma Irana i svjetskih sila iz 2015.

Zdravstvena kriza

Pence je ponovio da Trumpova administracija smatra da je Kina odgovorna za zdravstvenu krizu u svijetu.

“Kinu treba kriviti za korona virus. Predsjednik Trump nije sretan zbog toga, to je jasno dao do znanja”, rekao je Pence.

Prošlosedmičnu debatu Trumpa i Bidena pratilo je 73 miliona gledatelja.

Debate potpredsjedničkih kandidata u pravilu se prate s manjim zanimanjem, ali ne i u ovom slučaju. 

U trenutku kada je i Trump bio zaražen korona virusom, debata Pence-Harris dobila je nenadano na važnosti, s obzirom da je Pence ipak bliže Bijeloj kući nego je to bio prije Trumpove zaraze korona virusom.

No Trump, unatoč zarazi, umanjuje opasnost korona virusa i u srijedu se vratio u Ovalni ured.

Debata u Salt Lake Cityju održala se u vrijeme kada nacija samo klizi iz jedne krize u drugu.

Jedinstvena politička situacija navela je Johna Hudaka s Brookings Institutiona da nazove debatu u Utahu “najvažnijom potpredsjedničkom debatom u američkoj historiji”.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO