Trump uklonio oznaku tajnosti s dokumenata o Rusiji i e-mail skandalu Hillary Clinton

Protiv Clinton je pokrenuta istraga zbog korištenja vlastite e-mail adrese za diplomatske poslove tokom obnašanja dužnosti šefice State Departmenta (EPA)

Američki predsjednik Donald Trump potvrdio je kako je institucijama dao ovlasti za uklanjanje oznake tajnosti s dokumenata koji se tiču istrage o Rusiji i e-mail skandalu Hillary Clinton, njegove protukandidatkinje na predsjedničkim izborima 2016. godine, javlja Anadolija. 

Nakon što su američki mediji objavili da se u bilješkama bivšeg direktora Centralne obavještajne agencije (CIA) Johna Brennana, koje je Kongresu predala Nacionalna obavještajna uprava (DNI), navodi kako Hillary Clinton pominje plan o dovođenju Trumpa u vezu s Rusijom, a sve s ciljem skretanja pažnje s njenog e-mail skandala, stigla je prva reakcija američkog predsjednika. 

“Odobravam uklanjanje oznake tajnosti sa svih dokumenata u vezi s ruskom igrom (istragom), koja je najveći politički zločin u povijesti SAD-a. Također dajem isto ovlaštenje za skandal s e-mailom Hillary Clinton. Dokumenti se neće uređivati”, poručio je Trump. 

Proizvodnja skandala

Američka televizija Fox New, koja je došla do bilješki koje je direktor Nacionalne obavještajne službe John Ratcliffe predstavio Kongresu, a koje još nisu podijeljene s javnošću, objavila je da je Brennan informisao bivšeg predsjednika Baracka Obamu o planu Clinton da poveže Trumpa s Rusijom. 

U bilješkama je zabilježeno da je Brennan napisao da je “jedan od Clintonovih savjetnika za vanjsku politiku sugerisao da se proizvede skandal s ciljem diskreditiranja Trumpa, u kontekstu djelovanja ruskih sigurnosnih službi u korist Trumpa i da je Clinton to odobrila”. 

U Brennanovim bilješkama također se navodi da je 28. jula 2016. Obama zatražio od njega da prikupi dokaze da postoji bilo kakva veza između Trumpove kampanje i Rusije. 

Protiv Clinton je pokrenuta istraga zbog korištenja vlastite e-mail adrese za diplomatske poslove tokom obnašanja dužnosti šefice State Departmenta. 

Nakon što je Trump pobijedio na izborima u novembru 2016. godine, pojavila se tvrdnja da je Rusija bila uključena u američke izbore u korist Trumpa. 

Pokušaj opoziva

Navodi su kasnije prerasli u istragu, a penzionisani general Michael Flynn, Trumpov savjetnik za nacionalnu sigurnost, morao je podnijeti ostavku zbog navoda da ima odnose s Rusijom. 

Istraga, koju je vodio tužilac Robert Mueller, otkrila je da je Rusija pokušala intervenisati na izborima, ali nije utvrđeno da je imala uticaja u Trumpovu korist. 

Predstavnički dom američkog Kongresa sredinom decembra prošle godine je izglasao opoziv Trumpa, međutim da bi američki predsjednik bio smijenjen, bilo je potrebno provođenje suđenja u Senatu. Glasanju u Predstavničkom domu, nad kojim kontrolu imaju demokrate, prethodila je tromjesečna istraga optužbi o tome da je Trump vršio pritisak na Ukrajinu da istraži njegove političke rivale i uskratio američku sigurnosnu pomoć i sastanak u Bijeloj kući. Istraga je dovela do optužbi po dva osnova – za zloupotrebu položaja i opstrukciju Kongresa. 

Senat Sjedinjenih Američkih Država glasao je sa 52 naprema 48 za oslobađanje predsjednika Donalda Trumpa od optužbi za zloupotrebu položaja. Potom su senatori oslobodili američkog predsjednika i optužbi za opstrukciju Kongresa sa 53 naprema 47. 

Izvor: Agencije