Izvještaj: Oko 3,7 miliona afganistanske djece ne ide u školu

Više od 450 škola je zatvoreno ili oštećeno u posljednje dvije godine
Više od 450 škola je zatvoreno ili oštećeno u posljednje dvije godine

Gotovo polovina od 18.000 škola u Afganistanu nema odgovarajuće zgrade, a procjenjuje se da 3,7 miliona djece školskog uzrasta ne pohađa školu, uprkos ogromnim investicijama u obrazovni sektor u zemlji, navela je Svjetska banka u izvještaju.

Izvještaj je objavljen u vrijeme kada afganistanska vlada i talibani održavaju untarafaganistanske mirovne pregovore u Kataru, navodi Beta, pozivajući se na AP.

Pregovori trebaju okončati višedesetljetni rat i napraviti mapu puta za budućnost zemlje nakon mirovnog sporazuma između SAD-a i talibana potpisanog u februaru.

Henry Kerali, direktor Svjetske banke za Afganistan, napisao je u blogu da se, uprkos izazovima u toj ratom razorenoj zemlji, kvalitet obrazovanja popravio, broj djece u školama povećao se sa 3,8 miliona 2003. na 6,3 miliona 2017. godine.

Bez odgovarajućih prostorija

No, dodao je da 3,7 miliona afganistanske djece i dalje ne ide u školu i da gotovo polovina od afganistanskih osnovnih i srednjih škola nema odgovarajuće prostorije.

Neke od njih koriste objekte bez krova, uprkos velikim međunarodnim investicijama u obrazovni sektor od kada su prije 19 godina svrgnuti talibani.

Razlozi zbog kojih djeca ne pohađaju školu su rat, siromaštvo i konzervativna tradicionalna shvatanja.

Više od 450 škola je zatvoreno ili oštećeno u posljednje dvije godine, a time je oko 300.000 djece onemogućeno da ide u školu.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO