Biden: Odgoditi debatu ako Trump i dalje ima korona virus

Biden je rekao kako bi se debata u Miamiju 15. oktobra trebala odvijati samo u skladu sa strogim zdravstvenim smjernicama (EPA)
Biden je rekao kako bi se debata u Miamiju 15. oktobra trebala odvijati samo u skladu sa strogim zdravstvenim smjernicama (EPA)

Demokratski predsjednički kandidat Joe Biden rekao je u utorak da se zakazana debata sa predsjednikom Sjedinjenih Američkih Država Donaldom Trumpom iduće sedmice u Miamiju ne bi trebala održati ako je Trump još zaražen korona virusom, prenosi agencija Hina pozivajući se na Reuters.

Biden je rekao kako bi se debata u Miamiju 15. oktobra trebala odvijati samo u skladu sa strogim zdravstvenim smjernicama, a izbijanje zaraze korona virusom koja je pogodila Trumpa i više ostalih zvaničnika Bijele kuće smatra „vrlo ozbiljnim problemom“.

„Ako i dalje ima korona virus, ne bismo trebali voditi debatu“, rekao je demokratski kandidat za predsjednika SAD-a novinarima nakon prekida kampanje u Pennsylvaniji.

„Nisam siguran čime se predsjednik Trump sada bavi. Ne znam kakav je njegov status. Radujem se što ću moći raspravljati s njim, ali samo se nadam da će se slijediti svi protokoli.“

Upitan o Bidenovim komentarima, glasnogovornik Trumpove kampanje Tim Murtaugh rekao je da će predsjednik Trump bit zdrav i bit će u Miamiju.

Virus se širi u Bijeloj kući

Trump (74) se u ponedjeljak vratio u Bijelu kuću nakon što je zbog zaraze korona virusom proveo tri noći u vojnoj bolnici Walter Reed. Njegov je ljekar u utorak rekao da Trump nije prijavio nikakve simptome zaraze korona virusom i da mu ide „izuzetno dobro“.

No, bolest se i dalje širi među Trumpovim glavnim pomoćnicima, a savjetnik u Bijeloj kući Stephen Miller rekao je u utorak da je pozitivan na korona virus.

„Previše je ljudi zaraženo. To je vrlo ozbiljan problem, pa ću se voditi smjernicama klinike Cleveland i onim što dokumenti kažu da je ispravno“, rekao je Biden o svom učešću u debati.

Američki predsjednik i republikanski kandidat na izborima 3. novembra Donald Trump, koji je u ponedjeljak napustio bolnicu gdje se liječio od korona virusa, rekao je u utorak da jedva čeka još jednu debatu s demokratskim protivnikom Bidenom.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO