Stručnjaci: Eksplozija u Bejrutu bila historijski snažna

Ekspolozija u Bejrutu je po snazi bila samo 20 puta manja od eksplozije nuklearne bombe u Hirošimi 1945. godine, kažu stručnjaci (EPA)

Eksplozija koja je u augustu opustošila velike dijelove Bejruta bila je jedna od najvećih nenuklearnih eksplozija u historiji, saopćili su stručnjaci sa Univerziteta Sheffield u Velikoj Britaniji.

Tim stručnjaka sa Sheffielda tvrdi da je eksplozija u libanskoj prijestolnici među najvećim eksplozijama u historiji, kao i da je po snazi bila samo 20 puta manja od eksplozije nuklearne bombe u Hirošimi 1945. godine, prenosi Tanjug.

Tim stručnjaka se nada da će im ovakva dešavanja pomoći da se pripreme za buduće katastrofe, prenosi Tanjug BBC.

Otpornije zgrade

“Kada znamo koliki je prinos od takvih vrsta dešavanja, onda možemo razraditi opterećenje koje iz toga proizlazi. A to nam dalje govori kako da izgradimo zgrade koje su otpornije”, rekao je doktor Sam Rigby iz “Sheffield”s Blast and Impact Engineering” istraživačke grupe.

Eksplozija koja se desila 4. augusta u Bejrutu rezultat je slučajne detonacije približno 2.750 tona nepropisno uskladištenog amonijum nitrata u luci libanske prijestolnice.

U eksploziji je poginulo gotovo 200 ljudi, dok je više od 6.000 povrijeđeno, a uništen je veliki dio Bejruta.

Tim iz Sheffielda došao je do svoje procjene proučavanjem 16 video snimaka objavljenih na društvenim mrežama.

Izvor: Agencije