Ruski avion Su-57 imat će rakete 20 puta brže od zvuka

Avangard je ubačen u pogon u decembru 2019. godine (EPA)

Rusija je proizvela avangard hipersonični raketni sistem, a njime će biti opremljen i borbeni avion Su-57, koji je već uključen u vojni arsenal kojim Rusija raspolaže.

Domet ispaljenih raketa iz ovog aviona je i do 2.000 kilometara, a taj projektil je neuhvatljiv za protivničku odbranu jer može letjeti jako visoko i brži je od zvuka čak 20 puta, prenose strani portali i domaće agencije.

Kako TASS objašnjava, Avangard je hipersonični strateški sistem balistički raketa. Izvori ove ruske agencije navode kako ovaj projektil dostiže tanje nivoe atmosfere gdje može postići brzinu veću 20 puta od brzine zvuka, uz manevriranje i mijenjanje trajektorije i visine. Na taj način probija sve protivraketne odbrane, dodaje TASS.

Rusi su počeli graditi avangardni hipersonični raketni sistem kao odgovor Amerikancima na Stratešku odbrambenu inicijativu (SOI) još 1985. godine.

Kreator ovog projekta Herbert Jefremov rekao je za agenciju Tass da je Ronald Reagan, bivši američki predsjednik, alarmirao vođe tadašnjeg Sovjetskog saveza da počnu ovakav projekt.

‘Odgovarajuće kontramjere’

“Američki antibalistički odbrambeni sistem je bio pun nuklearki. Ovakav sistem je postao destabilizirajući i provocirao je tenzije u cijelom svijetu. Onda je Centralni komitet Komunističke partije SSSR-a izdao naredbu da se naprave odgovarajuće kontramjere”, kazao je Jefremov.

Su-57 je već uključen u vojni arsenal kojim Rusija raspolaže

Dizanjer hipersoničnog oružja se u to vrijeme tek zaposlio.

“Tada sam postavljen za šefa projekta. Poslao sam zahtjev da uradimo veoma težak zadatak – da napravimo nešto jače od klasičnog antibalističkog odbrambenog sistema, kako bismo odgovorili na sve opasnosti. Zato je bilo potrebno napraviti avion koji se kreće strašno brzo u atmosferi, koji može napraviti nevjerovatne manevre”, dodao je.

Ruski predsjednik Vladimir Putin je razgovarao s Jefremovom, a značajniji napredak na projektu je počeo 2004. godine.

Finalni, uspješan test je izveden u decembru 2018. godine.

Avangard je ubačen u pogon u decembru 2019. godine.

Izvor: Agencije