Pentagon pod opsadom zbog korona virusa

General Mike Milley, zapovjednik Združenog stožera američkih oružanih snaga, te nekoliko najviše rangiranih časnika, u karanteni su, nakon što su bili izloženi korona virusu, priopćilo je Ministarstvo obrane SAD-a.

“Svjesni smo da je admiral Charles Ray, zamjenik zapovjednika Obalne straže, pozitivan na test za COVID-19 i da je on bio prošlog tjedna na nekoliko sastanaka s ostalim vojnim čelnicima, uključujući vojne zapovjednike drugih rodova oružanih snaga. Provodimo dodatno praćenje o kontaktima koje su oni imali te poduzimamo odgovarajuće mjere opreza kako bi zaštitili misiju oružanih snaga”, poručio je glasnogovornik Pentagona, javlja Ivica Puljić, dopisnik Al Jazeere iz Washingtona.

“Zbog dodatnog opreza, svi vojni zapovjednici s ovih sastanaka nalaze se u karanteni i testirani su jutros. Nijedan kontakt s Pentagonom nije pokazao simptome i trenutno nemamo dodatnih pozitivnih testova o kojima bi mogli izvijestiti”, dodao je.

U potpunoj suprotnosti s Bijelom kućom

Kako je naveo, “ne dolazi do promjene operativne spremnosti ili sposobnosti misije oružanih snaga SAD-a”.

“Viši vojni čelnici mogu ostati u potpunosti sposobni za misiju i obavljati svoje dužnosti s drugog radnog mjesta [što znači da sada rade od kuće]. Ministarstvo obrane slijedi CDC [Centri za praćenje i kontrolu bolesti] smjernice od travnja, s redovnim mjerenjima temperature, socijalnim distanciranjama i nošenjem maski u najvećoj mjeri kad socijalno distanciranje nije moguće i nastavit će to činiti”, poručio je.

Ovakva reakcija je u potpunoj suprotnosti s ponašanjem Bijele kuće, gdje predsjednik Donald Trump ignorira iste smjernice uspostavljene od CDC-a, koje se poštuju u Pentagonu.

Bijela kuća je, pozivajući se na zabrinutost zbog nacionalne sigurnosti, prošlog tjedna poručila vojnim zapovjednicima da ne bi ubuduće trebali informirati javnost i medije o status korona virusa među višim zapovjednicima u Pentagonu.

Generala Milleya, koji ima 62 godine, postavio je predsjednik Trump u prosincu 2018. godine.

Izvor: Al Jazeera