Ministri vanjskih poslova Izraela i UAE-a na sastanku u Berlinu

Gabi Ashkenazi je mogućnost da obiđe Memorijal holokausta s kolegom iz Emirata označio kao historijski trenutak (EPA)

Ministri vanjskih poslova Ujedinjenih Arapskih Emirata i Izraela sastali su se u utorak u Berlinu, u okviru nastojanja Njemačke da doprinese jačanju nedavno uspostavljenih veza između dvije zemlje i podsticaju širih bliskoistočnih mirovnih napora.

Šef diplomatije Njemačke Heiko Maas rekao je da je velika čast što su njegove kolege iz Emirata i Izraela odabrale Berlin za taj historijski sastanak, prvi od kako su dvije zemlje normalizirale odnose posredstvom SAD-a, prenosi Beta, pozivajući se na AP.

Sporazum o normalizaciji potpisan u Bijeloj kući 15. septembra odraz je promjena politike Bliskog istoka, gdje je zajednička zabrinutost zbog poteza neprijatelja Irana premašila tradicionalnu arapsku podršku Palestincima, koji sporazum odbacuju i smatraju ga izdajom.

Trojica ministara su obišla Memorijal holokausta u Berlinu, posvećen milionima Jevreja koje je ubila nacistička Njemačka.

Državna novinska agencija Emirata izvijestila je da je šef diplomatije šejk Abdullah bin Zayed al Nahyan naglasio Massu i ministru vanjskih poslova Izraela Gabiju Ashkenaziju da taj memorijal “potvrđuje važnost jačanja vrijednosti tolerancije, koegzistencije i prihvatanja” širom svijeta.

Maas obećao njemačku podršku

Ministri su se kasnije sastali iza zatvorenih vrata u okolini Berlina, a u izjavama za novinare nakon sastanka šejk Abdullah i Ashkenazi su se jedan drugom obraćali riječima “moj prijatelj” i obećali da će sarađivati.

Ashkenazi je mogućnost da obiđe Memorijal holokausta s kolegom iz Emirata označio kao historijski trenutak.

Šejk Abdullah zahvalio je njemačkom kolegi što je domaćin sastanka i izrazio nadu da će poboljšani odnosi s Izraelom dati novi podstrek ka stabilnosti i miru na Bliskom istoku.

Maas je obećao njemačku podršku gdje god je potrebna.

Ranije je ocijenio da je “hrabar mirovni sporazum” dvije zemlje, kako ga je nazvao, prva dobra vijest sa Bliskog istoka poslije dugo vremena, a također mogućnost za novi potez u dijalogu Izraela i Palestinaca.

Njemačka snažno podržava Izrael, ali istovremeno kritizira izraelsku poltiku naseljavanja okupiranih teritorija i također sarađuje s Palestincima, zalažući se za palestinsku državu u okviru takozvanog rješenja po modelu dvije države.

Izvor: Agencije