Italijanska vlada ublažila migracijske zakone koje je provodio Salvini

Kazne humanitarnim organizacijama koje su bez dopuštenja ušle u italijanske teritorijalne vode smanjuju se s million eura na 10.000 do 50.000 eura (EPA)

Italijanska vlada djelimično je poništila stroge migracijske zakone, poznate kao Salvinijevi zakoni, prema bivšem ministru, a sadašnjemm čelniku opozicione ekstremne desnice Matteu Salviniju.

Takozvane “Sigurnosne uredbe” koje je Salvini provodio 2018. i 2019. izmijenjene su i dopunjene uredbom koju je vlada odobrila u ponedjeljak navečer.

Proširuje se pravo na azil i radna dozvola za migrante i reformira sistema za prihvat migranata s jačim fokusom na integraciju, prema vladinom saopćenju u utorak.

Kazne humanitarnim organizacijama koje su bez dopuštenja ušle u italijanske teritorijalne vode smanjuju se s million eura na 10.000 do 50.000 eura.

Kazne nisu primjenjive ako se brodovi dobrotvornih organizacija povezuju s državom pod čijom zastavom plove i mornaričkim vlastima koje koordiniraju akcije potrage i spašavanja i slijede njihove upute, rekla je vlada, prenijela je Hina pozivajući se na dpa.

Izmjene tražio predsjednik Mattarella

Izmjene u Salvinijevim zakonima, posebno u pitanju kazni, tražio je italijanski predsjednik Sergio Mattarella, koji je kazne nazvao “neproporcionalnima”.

To je bio jedan od prioriteta sadašnje vlade kad je preuzela vlast 2019, nakon što je Salvinijeva nacionalistička stranka Liga prešla u oporbu. Trebalo je dosta vremena da reforma bude odobrena, uglavnom zbog toga što politički nije odgovarala populističkom Pokretu pet zvijezda (M5S), bivšoj koalicijskoj stranci Salvinijeve Lige. 

Pokret pet zvijezda sada je u vladi s lijevo usmjerenom Demokratskom strankom.

Nova migracijska pravila trebala bi stupiti na snagu nakon što ih potpiše Mattarella te se objave u službenom listu. U normalnim okolnostima za to je potrebno nekoliko dana.

Parlament bi ih također trebao ratificirati unutar 60 dana.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO