Iran: Štetno je svako miješanje sa strane u Nagorno-Karabahu

Iran je za poštovanje principa međunarodnog prava i Povelje UN-a te zaštitu teritorijalnog integriteta i suvereniteta država (EPA)

Svako miješanje sa strane u konflikt oko Nagorno-Karabaha štetno je i kontraproduktivno, saopćio je u utorak glasnogovornik iranske Vlade Ali Rabiei.

Naveo je da ne postoji mogućnost vojnog rješenja konflikta, zatraživši i od Jerevana i od Bakua da odmah okončaju neprijateljstva, prenosi Tanjug, pozivajući se na agenciju IRNA.

‘Povlačenje sa teritorije Azerbejdžana’

Rabiei je također kazao da je potrebno da se Armenija povuče sa “teritorije Azerbejdžana”, ukazujući poštovanje principima međunarodnog prava, Povelje Ujedinjenih naroda i zaštite teritorijalnog integriteta i suvereniteta država.

Armenija i Azerbejdžan počele su vojni konflikt oko planinskog područja Nagorno-Karabah 27. septembra, a dvije strane optužuju jedna drugu za eskalaciju situacije.

Ta regija, naseljena pretežno etničkim armenskim stanovništvom, de jure je u sastavu države Azerbejdžan.

Izvor: Agencije


Povezane

Deseti je dan sukoba između Armenije i Azerbejdžana, a čini se da obje strane pojačavaju neprijateljstvo oko sporne regije Nagorno-Karabah. Prema službenim izvještajima, poginulo je više od 40 civila na obje strane.

Published On 06 Oct 2020
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO