Bijela kuća blokirala smjernice za masovnu upotrebu vakcine

Predsjednik Donald Trump je više puta insistirao na tome da bi vakcine trebalo da budu odobrene prije održavanja izbora (EPA)
Predsjednik Donald Trump je više puta insistirao na tome da bi vakcine trebalo da budu odobrene prije održavanja izbora (EPA)

Bijela kuća je blokirala nove smjernice Uprave za hranu i lijekove o stavljanju u promet potencijalnih vakcina protiv COVID-a 19, koje bi gotovo sigurno spriječile njihovu upotrebu prije održavanja predsjedničkih izbora.

Prema novim smjernicama američke Uprave za hranu i lijekove, klinička ispitivanja kompanija koje rade na razvoju vakcina protiv COVID-a 19 trebalo bi traju najmanje dva mjeseca, kako bi se utvrdila njihova sigurnost prije traženja odobrenja za hitnu upotrebu.

Viši zvaničnik je potvrdio ovaj potez, o kojem je prvo izvijestio New York Times, i rekao da Bijela kuća vjeruje da ne postoji “klinički ili medicinski razlog” za taj dodatni zahtjev, prenosi Tanjug agenciju AP.

Ovo je posljednji u nizu primjera podrivanja napora zdravstvenih eksperata u borbi protiv pandemije, zbog koje je do sada život izgubilo više od 210.000 Amerikanaca.

Smjernice za vakcine

Uprava za hranu i lijekove već sedmicama pokušava da osnaži povjerenje javnosti u reviziju smjernica za potencijalne vakcine.

Agencija ističe da će naučnici, a ne političari, odrediti da li su vakcine sigurne i efikasne za masovnu upotrebu.

Međutim, predsjednik Donald Trump je više puta insistirao na tome da bi vakcine trebalo da budu odobrene prije održavanja izbora, iako su najviši vladini naučnici koji rade na naporima administracije u vezi sa vakcinom izjavili da je mala vjerovatnoća da se tako nešto desi.

Iz Uprave za hranu i lijekove napominju da bi hitno odobrenje za upotrebu vakcine moglo da bude izdato prije kraja godine.

Smjernice koje je Bijela kuća blokirala predstavljaju vrstu neobavezujućih dokumenata koje Uprava za hranu i lijekove rutinski koristi kako bi kompanije savjetovala o istraživanjima i regulatornim standardima za medicinske proizvode.

Izvor: Agencije


Povezane

Donald Trump nakratko je napustio bolnicu kako bi se provozao pored stotina svojih pristalica okupljenih ispred te zdravstvene ustanove. Jedan od ljekara zaposlenih u bolnici Walter Reed američkog je predsjednika optužio za neodgovorno ponašanje. Nešto ranije, predsjednikov ljekar saopštio je kako je Trump morao da primi kisik.  Hoće li ljekari američkom predsjedniku dozvoliti napuštanje bolnice pitali […]

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO