Turski brod za bušenje nafte krenuo prema sjeveru

Turska i Grčka spore se oko teritorijalnih voda bogatih energentima (EPA)

Tursko plovilo za bušenje nafte i plina u nedjelju je, prvi put nakon nekoliko mjeseci, napustilo položaj jugozapadno od Kipra, potičući nadu da se ublažava eskalacija napetosti zbog spora o energetskim resursima u istočnom Sredozemlju.

Posada broda “Yavuza” traga za prirodnim plinom blizu Kipra, bez odobrenja Vlade u Nikoziji, prenosi Hina, pozivajući se na dpa.

Otok je od 1974. godine podijeljen na kiparsko-grčki dio, koji je član Evropske unije, i na Tursku Republiku Sjeverni Cipar, koju priznaje samo Ankara.

Dužnosnici u Nikoziji su kazali da je odredišna luka “Yavuza” nepoznata, no procjenjuju da bi, ako brod nastavi ploviti prema sjeveru, to mogao biti još jedan znak popuštanja napetosti, jer bi navečer mogao stići u turske teritorijalne vode.

Turska i Grčka spore se oko teritorijalnih voda bogatih energentima, a napetosti su narasle kada je Ankara poslala istraživački brod u sporni dio Sredozemlja, uz pratnju ratnih brodova.

Spor oko energetskih resursa

NATO saveznici Grčka i Turska uspostavili su mehanizam za izbjegavanje sukoba u istočnom Sredozemlju, rekao je u četvrtak generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg, što je dio napora da se ublaži spor oko energetskih resursa u regiji.

Njemačka predvodi diplomatske napore za širi dijalog, a čelnici Evropske unije sastat će se u Briselu da rasprave o tome kako izbjeći svaku eskalaciju zbog potrage za plinskim nalazištima.

Stoltenberg je rekao da sporazum između Turske i Grčke uključuje vruću liniju za izbjegavanje nesreća na moru i u zraku.

Taj sigurnosni mehanizam može pomoći u stvaranju prostora za diplomatske napore na rješavanju temeljnog spora, a izbjegavanje sukoba u vojnom bi rječniku značilo uspostavu komunikacijske veze između suparničkih vojski, kao što je to SAD učinio s Rusijom u Siriji.

Izvor: Agencije