Trump iz bolničke sobe: Sljedećih nekoliko dana ključno

Donald Trump je 2. oktobra testiran pozitivno na korona virus (EPA)

Američki predsjednik Donald Trump, koji je hospitaliziran u vojnoj bolnici “Walter Reed” u blizini Washingtona zbog zaraze korona virusom, objavio je četverominutni video na Twitteru, u kojem je rekao kako se “nije baš dobro osjećao” kada je stigao u vojni bolnički centar, ali da se sada osjeća dobro te da je narednih nekoliko dana ključno za njegov oporavak.

“Sljedećih je nekoliko dana ključno; bit će to pravi test. Vidjet ćemo što se se dogoditi tokom tih nekoliko nadolazećih dana”, rekao je on dok sjedi za okruglim stolom ispred američke zastave.

Trump se javnosti obratio nekoliko sati nakon što su dužnosnici njegove administracije objavili oprečne informacije o njegovom zdravlju, zbog čega je javnosti postalo nejasno kakvo je zdravstveno stanje američkog predsjednika.

Tim liječnika Bijele kuće kazao je u subotu ujutro da se Trumpovo stanje popravlja i da već govori o povratku u Bijelu kuću.

No, samo nekoliko minuta poslije, šef ureda Bijele kuće Mark Meadows rekao je novinarima da je Trumpovo zdravstveno stanje “zabrinjavajuće”.

“Još uvijek nismo na putu cjelovitog oporavka”, kazao je on.

Nekoliko sati kasnije, Meadows, čija je prvobitna izjava dana pod uvjetom da ga se ne navodi kao izvor, promijenio je intonaciju i rekao Reutersu kako se Trump osjeća “dosta dobro” i da su “liječnici jako zadovoljni njegovim ključnim pokazateljima”.

Poterškoće s disanjem

Meadows nije pojasnio odstupanja u svojim komentarima.

Trump je helikopterom prebačen iz Bijele kuće u “Walter Reed” oko 17:00 sati u petak, nakon što je objavio da je bolestan.

Dužnosnici njegove administracije, koji su taj potez opisali kao preventivnu mjeru, kazali su da će nekoliko dana biti zadržan u bolnici.

Još jedan izvor upoznat s Trumpovim stanjem izjavio je da je predsjednik SAD-a prije odlaska u bolnicu dobio kisik.

Iz izvora upoznatog sa situacijom, saznaje se da je odluka da se Trump hospitalizira donijeta nakon što je osjetio poteškoće s disanjem te mu je pao nivo kisika.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO