Nova Kaledonija ponovo odbacila nezavisnost od Francuske

Nova Kaledonija postala je francuski teritorij 1853. godine i u početku je bila kažnjenička kolonija (AP)

Stanovnici južnopacifičkog arhipelaga Nova Kaledonija u nedjelju su se drugi put na referendumu o samoodređenju izjasnili protiv nezavisnosti od Francuske i protiv dobijanja punog suvereniteta, pokazali su rezultati glasanja.

“Ne” je na listićima zaokružilo 53,26 posto stanovnika, nakon što su prebrojani svi glasovi sa 304 biračka mjesta na tom francuskom prekomorskom teritoriju u Tihom okeanu, što je nešto manje u odnosu na referendum iz 2018. godine, kada se protiv izjasnilo 56,4 posto birača.

Rezultat će donijeti olakšanje vladi francuskoga predsjednika Emmanuela Macrona, čija je pažnja uoči referenduma fokusirana na pandemiju korona virusa, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Većina glasova za Parizu bi oduzela uporište u području u kojem svoj utjecaj sve više šire Kinezi te bi ga lišila ponosa kolonijalne sile, koja je nekada obuhvatala velike dijelove Afrike, jugoistočne Azije, Kariba i Tihog okeana.

Tri referenduma po dogovoru

Na otočju koje je od Pariza udaljeno 18.000 kilometara prvi je referendum održan 4. novembra 2018. godine, kada su pobijedile pristalice ostanka u sastavu Francuske.

Nova Kaledonija postala je francuski teritorij 1853. godine i u početku je bila kažnjenička kolonija.

Od tada je nezavisnost cilj domorodačkog naroda Kanak, koji čini oko 40 posto stanovništva.

Napetosti između pripadnika Kanaka i potomaka kolonijalnih doseljenika koji ostaju vjerni Parizu su velike.

Nova Kaledonija, po dogovoru potpisanom 1998. godine, ima pravo na tri referenduma o nezavisnosti.

Iduća prilika stanovništvu se pruža 2022. godine.

Izvor: Agencije