London: Strožija migracijska politika i više vraćanja migranata

Priti Patel: Svake sedmice ćemo vraćati više osoba nego do sada koje su ilegalno ušle u Veliku Britaniju (EPA)

Britanska ministrica unutrašnjih poslova Priti Patel je upozorila kako će zvanični London postrožiti svoju migracijsku politiku, nakon masovnog dolaska kanalom La Manche migranata, koje ona optužuje da “odlaze u shopping” azila po zemljama.

U govoru na godišnjem kongresu Konzervativne stranke, ministrica je obećala kako će sljedeće godine provesti “najveću reviziju sistema azila u Velikoj Britaniji posljednjih desetljeća”, ali nije iznijela pojedinosti.

“Pošteno ću reći da će to potrajati”, dodala je i obećala do tada “ubrzati naš operativni odgovor na ilegalnu imigraciju”, prenosi Hina, pozivajući se na AFP.

“Svake sedmice ćemo vraćati više osoba nego do sada koje su ilegalno ušle u Veliku Britaniju”, objasnila je Patel i izrazila zadovoljstvo što Brexit omogućuje britanskoj vladi da, prvi put nakon više desetljeća, “odluči ko ulazi i ko izlazi iz naše zemlje”.

Najjači argument za Brexit

Ministrica unutrašnjih poslova je optužila tražitelje azila da putuju Evropom i obavljaju “shopping kako bi vidjeli gdje mogu tražiti azil” i zatim pređu kanal La Manche i stignu u Veliku Britaniju, pritom “puneći džepove kriminalaca”.

To je izjavila dok je britanska vlada, kojoj je kontrola imigracije bila najvažniji argument za Brexit, suočena s rekordnim brojem pokušaja prelazaka La Mancha iz Francuske uz pomoć krijumčara ljudima.

London razmatra više opcija odvraćanja migranata, poput slanja tražitelja azila na jedan od svojih teritorija usred Atlantskog okeana ili pretvaranja starih trajekata u centre za migrante.

“I dalje ćemo razmatrati sve konkretne akcije efikasnog odvraćanja ilegalne imigracije”, upozorila je Patel.

Prema podacima francuskih vlasti, u prvih osam mjeseci ove godine 6.200 migranata je pokušalo preći La Manche u gumenim čamcima, kajacima i čak kolutovima za spašavanje.

Pandemija korona virusa je pojačala ta kretanja, navodi britanska Agencija borbu protiv kriminala (NCA).

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO