U Lyonu upucan pravoslavni svećenik, jedna osoba uhapšena

Ministri su upozorili da bi moglo doći do novih napada

Francuska policija uhapsila je jednu osobu u potrazi za napadačem koji je u subotu u crkvi u centru Lyona ranio grčkog pravoslavnog svećenika, javlja Hina.

Izvor iz policije nije potvrdio da je uhapšena osoba napadač na svećenika. 

Svećenik je dva puta ustrijeljen oko 16 sati dok je zatvarao crkvu, zadobio je ozljede opasne po život i nalazi se u bolnici, rekao je policijski izvor.

Očevici su rekli da je riječ o grčkoj pravoslavnoj crkvi. Drugi policijski izvor rekao je da je svećenik grčke nacionalnosti i da je hitnoj pomoći kazao da ne poznaje napadača.

Grčki vladin zvaničnik rekao je da se svećenik zove Nikolaos Kakavelakis.

Francuski zvaničnici nisu rekli ništa što bi upućivalo na to da je riječ o terorizmu.

U istragu nije uključeno tužilaštvo protiv terorizma, kao što je uobičajeno kada se sumnja u terorizam, objavila je francuska televizija BFMTV.

Učestali napadi

Do ovog incidenta došlo je dva dana nakon što je državljanin Tunisa ubio tri osobe u blizini crkve Notre Dame u Nici, a dvije sedmice nakon što je 18-godišnjak čečenskog porijekla ubio svog profesora koji je pokazivao karikature poslanika Muhammeda.

Ministri su upozorili da bi moglo doći do novih napada.

Premijer Jean Castex ponovio je obećanje vlade da če na hiljade vojnika rasporediti da zaštite mjesta poput bogomolja i škola.

Izvor: Agencije