Studija: Bolesni od COVID-a zaraze polovinu članova kućanstva

Naučnici su pratili 191 člana njihovih porodica tražeći od njih da vode dnevnik o eventualnim simptomima (Reuters)

Osobe koje se inficiraju korona virusom zaraze oko polovice članova kućanstva, a odrasli su vjerojatno zarazniji od djece, pokazala je studija američkih zdravstvenih vlasti objavljena u petak, piše Hina pozivajući se na AFP.

Više studija u svijetu pokušalo je utvrditi tačan rizik transmisije unutar jedne porodice, ali su dobile vrlo različite rezultate. Međutim, sugeriraju da su djeca manji prijenosnici virusa nego odrasli.

Nova studija Centra za prevenciju i kontrolu bolesti (CDC) temelji se na proučavanom 101 slučaju korona virusa u dva grada, Nashvilleu (Tennessee) i u Marshfieldu (Wisconsin), od aprila ove godine.

Značajna transmisija

Naučnici su pratili 191 člana njihovih porodica tražeći od njih da vode dnevnik o eventualnim simptomima i da samostalno uzimaju uzorke tokom 14 dana.

Sto i dva slučaja od 191 imala su pozitivan test odnosno njih 53 posto.

Među 20 inicijalnih slučajeva mlađih od 18 godina, stopa sekundarne infekcije bila je 43 posto, dok je kod odraslih bila 57 posto.

Premalo djece uključeno u studiju onemogućava da se generalizira rezultat.

Autori ipak zaključuju: “Dolazi do značajne transmisije, bilo da je osoba koja je zarazila bila odrasla ili dijete”.

CDC preporučuje osobama koje misle da su zaražene da se izoliraju, spavaju u posebnoj prostoriji, koriste zasebnu kupaonicu i nose masku.

Izvor: Agencije