Johnson uvodi karantin u Engleskoj

'Vrijeme je da se nešto poduzme jer nema alternative', rekao je Johnson (EPA)

Britanski premijer Boris Johnson uvodi ponovno karantin u Engleskoj nakon što je u zemlji potvrđeno više od milion zaraženih korona virusom, a drugi val pandemije prijeti blokadom zdravstvenog sistema.

Ujedinjeno Kraljevstvo, koje ima najveći službeni broj umrlih u Evropi od COVID-a 19, bori se s više od 20.000 novozaraženih svaki dan i naučnici upozoravaju da bi u najgorem slučaju moglo umrijeti više od 80.000 ljudi.

Johnson je rekao da će jednomjesečni karantin u Engleskoj stupiti na snagu u četvrtak i trajati do 2. decembra, javlja Reuters, prenosi Hina.

Ljudi će smjeti napuštati dom samo radi školovanja, odlaska na posao, vježbanja, kupovine neophodnih namirnica i lijekova i brige za ranjive osobe.

„Vrijeme je da se nešto poduzme jer nema alternative”, rekao je Johnson.

Slične mjere uvele Francuska i Njemačka

Vlada će ponovno aktivirati shemu za subvencioniranje plaća kako bi privremeno otpušteni radnici mogli primati 80 posto plaća.

Esencijalne trgovine, škole i univerziteti ostat će otvoreni, rekao je. Pubovi i restorani bit će zatvoreni osim za dostavu. Zatvaraju se sve neesencijalne trgovine.

Prvi nacionalni karantin trajao je od 23. marta do 4. jula. I sam Johnson se razbolio i početkom aprila bio je u bolnici.

Slične mjere uvele su Francuska i Njemačka.

Ujedinjeno Kraljevstvo do sada je prijavilo 46.555 umrlih od COVID-a 19, ako ih se definira kao osobe koje su umrle u roku od 28 dana nakon pozitivnog testa.

Šira definicija obuhvaća 58.925 umrlih kojima se na smrtnom listu navodi COVID-19.

Po tome su peti u svijetu, nakon SAD-a, Brazila, Indije i Meksika, po podacima Univerziteta Johns Hopkins.

Izvor: Agencije


Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada