Washington zaplijenio iranske projektile i uveo nove sankcije

Administracija Donalda Trumpa je pet dana uoči predsjedničkih izbora učvrstila sankcije Iranu (Al Jazeera)

Američki zvaničnici objavili su u četvrtak da su zaplijenili iranske projektile koji su bili na putu za Jemen te prodali 1,1 miliona barela iranske nafte koji su ranije konfiscirali u nastojanju da spriječe njenu isporuku Venecueli.

Istog dana je američko Ministarstvo finansija najavilo uvođenje sankcija za 11 kompanija i pojedinaca zbog navodnog učešća u kupoprodaji iranskih petrohemijskih proizvoda.

Administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa tako je, samo pet dana uoči predsjedničkih izbora, učvrstila sankcije kojima namjerava izolirati Iran od globalne ekonomije, što bi administraciji Joea Bidena, u slučaju njegove pobjede na izborima, otežalo moguću promjenu Trumpovog kursa.

‘Lažne poruke iranskih hakera’

Također, američki obaveštajni izvori tvrde da iranski hakeri ugrožavaju američke glasače lažnim e-mail porukama.

Kompanije kojima su uvedene sankcije su iranski Morvarid Petrochemical Company i Arya Sasol Polymer Company, signapurski Jiaxiang Energy Holding te kineski Binrin Limited, Elfo Energy Holding Limited, Glory Advance Limited, Jane Shang Co i Sibshur Limited.

Te kompanije su sankcionirane zbog poslovanja s Trlianceom, koji je pod sankcijama od januara.

Izvor: Agencije


Povezane

FBI je optužio Iran i Rusiju za pokušaje miješanja u predstojeće predsjedničke izbore. Agencija kaže da su obje države došle do podataka o registriranim glasačima. FBI tvrdi da je Iran slao lažne e-mailove biračima s ciljem zastrašivanja.

Published On 22 Oct 2020
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO