Piketty: Francuski političari koriste terorizam za represiju nad muslimanima

Nemoralno je da političari iskorištavaju terorizam za svoje interese (Arhiva)

U Francuskoj, umjerene ličnosti javno se protive politici predsjednika Emmanuela Macrona prema islamu, optužujući ga da zaštitu sekularizma koristi kao izgovor za obrušavanje na jednu od komponenti francuskog društva.

Thomas Piketty, francuski akademski radnik i ekonomista, rekao je da političari u njegovog zemlji iskorištavaju terorizam za represiju nad muslimanima u državi.

Na svom Twitter nalogu, Piketty je osudio napade ministra obrazovanja Jean-Michela Blanguera na Nacionalnu uniju studenata Francuske (UNEF), optužujući je za podršku islamskoj ljevici koju smatra faktorom ”destrukcije”.

Piketty je istaknuti akademski radnik i autor poznate knjige Kapital u 21. stoljeću.

“Nemoralno je da političari iskorištavaju terorizam za svoje interese. Ovo je strategija hinduističkih nacionalista koji već deset godina optužuju za izdaju i terorizam sve koji brane muslimansku manjinu”, napisao je Piketty.

Piketty je zatražio od ministra obrazovanja Blanguera, ministra unutrašnjih poslova Geralda Darmanina i filozofa Pascala Brucknera da okončaju takav rasistički diskurs.

Nasilje i neznanje

Nacionalna unija studenata Francuske navela je u saopćenju da su optužbe ministra obrazovanja na njihov račun neprihvatljive i neprimjerene za ministra nacionalnog obrazovanja.

“Pokušaji impliciranja da UNEF svojim djelovanjem propagira ideologiju radikalnog islama te govor da susjećamo s njim kroz svoje djelovanje dokaz je neznanja”, navodi se u saopćenju UNEF-a.

S druge strane, Sindikat prosvjetnih radnika je kritizirao ministrove izjave, opisujući ih kao neodgovorne, smatrajući njegove insinuacije o spomenutoj Uniji studenata neuobičajenim nasilnim ponašanjem.

Važno je napomenuti da termin islamska ljevica koristi desnica u Francuskoj kada govori o navodnom političkom dogovoru između islamista i ljevičara u zemlji.

Ministar Blanguer je prošle sedmice dao ove izjave za jednu radio stanicu, rekavši tom prilikom da je islamska ljevica prisutna na univerzitetima i sindikatima poput Nacionalne unije studenata, te da nanosi veliku štetu tim organizacijama.

Ministar je tvrdio da islamski ljevičari brane ideologiju koja uzrokuje najgore stvari.

Legalizacija rasizma

Sa svoje strane, francuska predstavnica u Evropskom parlamentu Manon Aubry rekla je da sekularizam ne smije biti izgovor ni opravdanje za stalno raspirivanje mržnje prema muslimanima.

Njene izjave su navedene u članku objavljenom u srijedu na francuskom informativnom portalu Mediapart, u kojem se osvrnula na izjave predsjednika Macrona o islamu i muslimanima.

Istakla je da je njena zemlja, nakon ubistva nastavnika Samuela Patyija, upala u “mučne” rasprave umjesto da misli na koji način ojačati infrastrukturu na svim državnim nivoima kako bi se suprotstavilo terorizmu.

Aubry je naglasila da je potrebno odgovoriti ministru unutrašnjih poslova koji je rekao da prodaja halal proizvoda vodi do ekstremizma i ministru obrazovanja koji smatra da su univerziteti mjesta na kojima postoji “islamska ljevica”, kako ju je nazvao.

Također je izjavila da Francuska trenutačno svjedoči neviđenoj legalizaciji rasističke retorike, koju promoviraju desničarski političari i pristrasni mediji, kako je rekla.

Aubry je naglasila da se te stvari trebaju okončati, dodavši: “Moramo zaustaviti savjete ministra Blanguera o sekularizmu, koji je predan razvoju tradicionalnih katoličkih škola”. Također je rekla da se moraju zaustaviti veliki govori čelnika koji prodaju oružje i potpisuju velike ugovore s diktatorima koji finansiraju politički islam.

Aubry je naglasila da sloboda vjerovanja ili nevjerovanja treba biti jedna od osnovnih sloboda koja se mora štititi i braniti. Policija nije tu da vrši pritisak na ljude koji ne vole vladu, kazala je.

Osudila je vladino zatvaranje islamskih organizacija u zemlji, smatrajući da je to u interesu radikalne desnice, te da se borba protiv terorizma ne može voditi odvojeno od zakonskih pretpostavki.

Faze krize

Ministar unutrašnjih poslova Francuske otkrio je 13. ovog mjeseca da su vlasti te zemlje zatvorile 73 džamije, privatnu školu i trgovinsku radnju od početka ove godine, pod izgovorom borbe protiv radikalnog islama.

Policija je 16. oktobra objavila da je nasmrt ustrijelila mladog Čečena koji je ubio nastavnika jer je učenicima pokazao uvredljive karikature poslanika Muhammeda u jednoj školi u predgrađu Pariza.

Kao odgovor na incident, Francuska je svjedočila objavljivanju slika i drugih karikatura kojima se vrijeđa Poslanik na pročeljima nekih vladinih zgrada, a iz istog se razloga povećao pritisak i racije na čijoj meti su se našle islamske organizacije civilnog društva u zemlji.

Ministar unutrašnjih posla Francuske je 19. oktobra saopćio da namjeravaju zatvoriti džamiju i niz islamskih udruženja i organizacija civilnog društva u zemlji, uključujući organizaciju Baraka City i Udruženje protiv islamofobije u Francuskoj (CCIF).

Macron je 21. oktobra u izjavi za medije rekao da se Francuska neće odreći karikatura, što je izazvalo val bijesa u islamskom svijetu, a u nekim su zemljama pokrenute kampanje bojkota francuskih proizvoda i robe.

Francuski predsjednik je ranije rekao da je islam religija koja je u krizi širom svijeta, a u mnogim prilikama je također koristio izraz islamski terorizam. Obavezao se da će donijeti zakon za borbu protiv onoga što je nazvao islamskim separatizmom u Francuskoj.

Izvor: Al Jazeera i agencije