Novi Zeland legalizirao eutanaziju

Nedavno usvojeni prijedlog zakona o legalizaciji eutanazije dobio je više od 65,2 posto glasov za (Reuters)

Novi Zeland izglasao je legalizaciju eutanazije, ali će predložene izmjene zakona koje bi dale zeleno svjetlo legalizaciji kanabisa najvjerovatnije biti odbijene, objavila je izborna komisija te zemlje.

Novozelanđani su tokom oktobra glasali na dva referenduma – o legalizaciji eutanazije i rekreativne upotrebe marihuane, i to paralelno s održavanjem parlamentarnih izbora, na kojima je historijsku pobjedu ostvarila premijerka Jacinda Ardern.

Objavljujući preliminarne rezultate referendumskoga glasanja, izborna komisija u petak je izvijestila kako još uvijek nije prebrojano gotovo pola miliona glasova, uglavnom iz dijaspore.

Ti glasovi neće promijeniti odluku po pitanju legalizacije eutanazije, ali bi mogli biti dovoljni za promjenu omjera snaga kada je riječ o rekreativnoj konzumaciji marihuane, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Velika pobjeda Ardern na izborima

Cjeloviti rezultati bit će objavljeni 6. novembra, ali čini se kako će – s više od 65,2 posto glasova za nedavno usvojeni prijedlog zakona o legalizaciji eutanazije – potpomognuta smrt krajem 2021. godine postati na Novom Zelandu zakonom regulirano pravo.

Izborna komisija saopćila je da se 53,1 posto glasača protivi prijedlogu kojim bi ta zemlja postala tek treća u svijetu koja je legalizirala kanabis, nakon Kanade i Urugvaja.

Godine 2017. Ardern je podržala provedbu referenduma za legalizaciju kanabisa, kako bi osigurala podršku za formiranje koalicijske vlade s Nacionalističkom strankom.

Na izborima prije dvije sedmice Ardern je ostvarila najveću izbornu pobjedu za svoju Laburističku stranku u posljednjih pola stoljeća, dobivši novi mandat koji joj je omogućio da sastavi prvu vladu samo jedne stranke u više desetljeća.

Izvor: Agencije


Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada