EU: 220 miliona eura za prekogranični prevoz oboljelih

Evropska komisija pregovora sa četiri farmaceutske kompanije kako bi osigurala vakcine (EPA)

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen najavila 220 miliona eura pomoći za prekogranični prevoz oboljelih od COVID-19, kako bi se spriječilo urušavanje zdravstvenog sistema u najugroženijim članicama Evropske unije.

“Komisija će mobilizirati 220 miliona eura za prekogranični transfer oboljelih”, izjavila je ona na konferenciji za novinare nakon virtuelnog samita čelnika EU-a, na kojem se razgovaralo o epidemiološkoj situaciji.

Istaknula je da je stanje s pandemijom COVID-19 zabrinjavajuće i da je potrebno brzo djelovati.

“Širenje zaraze preplavit će naše zdravstvene sisteme ako ne budemo brzo djelovali”, rekla je von der Leyen.

Za uspješnu borbu protiv pandemije istaknula je četiri elementa: razmjenu najboljih iskustava, masovno testiranje, aplikacije za praćenje kontakata i vakcinisanje.

Vakcine podijeliti istovremeno

Von der Leyen je rekla da EK pregovara s četiri farmaceutske kompanije kako bi osigurala vakcine protiv COVID-19, nakon što je sa tri kompanije već zaključen sporazum.

Dodala je da će vakcine, kada budu verificirane, biti podijeljene istovremeno svim zemljama članicama, u količinama u skladu s njihovim udjelom u ukupnom stanovništvu Unije.

Predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel također je istaknuo pripreme strategije za vakcinisanje, što uključuje pravednu distribuciju vakcina, usklađivanje prioriteta za vakcinisanje, logistiku za raspodjelu vakcina, transparentno informiranje i borbu protiv lažnih vijesti.

Izvor: Agencije