Bjelorusija zatvorila granice ‘zbog epidemiološke situacije’

Granice će ostati otvorene samo za diplomate i za kamionski saobraćaj (EPA)

Bjelorusija je u četvrtak zatvorila granice s Latvijom, Litvanijom, Poljskom i Ukrajinom, navodeći kao razlog “epidemiološku situaciju”, iako su bjeloruski čelnici mjesecima umanjivali prijetnju pandemije korona virusa.

“Moramo zatvoriti granice”, rekao je predsjednik Aleksandar Lukašenko, koji je ranije pandemiju opisivao kao “psihozu”.

U zemlji je, prema službenim podacima, zaraženo 96.529 osoba, a 973 su umrle, prenosi Hina, pozivajući se na dpa.

Od petka će putovanja biti ograničena, a granice će ostati otvorene samo za diplomate i kamionski saobraćaj, objavila je državna agencija za granice.

Pojavile su se spekulacije da su granice zatvorene zbog političkih razloga, budući da su odnosi Bjelorusije sa četiri zemle pogoršani uslijed protesta protiv Lukašenkove vlasti.

Tihanovskaja: Znak Lukašenkove slabosti

Mnogi od demonstranata pobjegli su u susjedne zemlje kako bi izbjegli hapšenje, a neki su se bjeloruski građani ranije ove sedmice žalili da im nije dopušten povratak u zemlju.

Nijedna od četiri zemlje ne priznaje spornu Lukašenkovu pobjedu na izborima u augustu, za razliku od glavnog saveznika bjeloruskog čelnika, Rusije.

Iako ta zemlja ima jednu od najtežih epidemija korona virusa, rusko-bjeloruska granica ostala je i dalje otvorena.

Aktivistica Svetlana Tihanovskaja, koju mnogi smatraju pravom pobjednicom izbora, a koja se trenutno nalazi u egzilu, rekla je da je zatvaranje granica znak Lukašenkove slabosti.

“On donosi odluke koje nisu promišljene, jer je u panici”, rekla je Tihanovskaja.

Izvor: Agencije