UN odobrio inspekciju plovila koja prevoze migrante iz Libije

Politička kriza u Libiji traje od svrgavanja sa vlasti i ubistva Muammara Gaddafija 2011. godine (EPA)

Vijeće sigurnosti Ujedinjneih naroda jednoglasno je usvojilo rezoluciju kojom se državama članicama odobrava inspekcija plovila na otvorenom moru u blizini obale Libije za koje se sumnja da švercuju migrante ili se bave trgovinom ljudima iz Libije.

Rezolucija, koju je inicirala Njemačka, također dozvoljava zapljenu brodova za koje je potvrđeno da se koriste za krijumčarenje migranata ili trgovinu ljudima iz Libije, prenosi Beta, pozivajući se na AP.

“Osuđuju se sve radnje krijumčarenja migranata i trgovine ljudima na teritoriji Libije ili sa nje, a koje dodatno podrivaju proces stabilizacije Libije i ugrožavaju živote stotina hiljada ljudi”, navodi se.

Glavna tranzitna tačka

Politička kriza u Libiji traje od svrgavanja sa vlasti i ubistva Muammara Gaddafija 2011. godine, a ona je sada glavna tranzitna tačka afričkim i arapskim izbjeglicama i migrantima koji bježe od rata i siromaštva ka Evropi.

Većina onih koji se odluče za opasno putovanje prevoze se neopremljenim i nesigurnim gumenim brodovima.

Međunarodni ured za migracije (IOM) u martu je procijenio kako je crni bilans poginulih migranata od 2014. godine davno prešao “tmurnu oznaku” od 20.000.

Zamjenik njemačkog ambasadora pri UN-u Gunter Sautter naveo je kako je sprečavanje šverca migrantima i trgovina ljudima jako važno te kako je riječ o pozivu na djelovanje cijeloj međunarodnoj zajednici, a ne samo Evropskoj uniji.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO