Šest tužbi protiv Harveya Weinsteina

Suđenje Harveyu Weinsteinu je postalo najznačajniji krivični slučaj pokreta '#MeToo', koji je pokrenut 2017. godine (EPA)
Suđenje Harveyu Weinsteinu je postalo najznačajniji krivični slučaj pokreta '#MeToo', koji je pokrenut 2017. godine (EPA)

Filmski mogul Harvey Weinstein, koji je na izdržavanju 23-godišnje zatvorske kazne zbog silovanja, suočava se za još šest novih optužbi za seksualne napade počinjene u Los Angelesu između 2004. i 2010. godine.

Nove optužbe ga terete za tri silovanja i tri prisile na oralni seks, koje su se, kako se navodi u optužnici, dogodile na Beverli Hllsu u razmaku od šest godina.

Prva optužba za silovanje je vezana za jednu od četiri poznate žrtve Weinsteina, a to se navodno dogodilo u periodu između septembra 2004. i septembra 2005. godine.

Ostale krivične prijave se odnose na novu, petu žrtvu, koja ga optužuje za silovanje u dva navrata, u periodu od novembra 2009. do novembra 2010. godine.

Ovaj filmski producent je prvo optužen za silovanje jedne žene i seksualno zlostavljanje druge.

Suočen sa kaznom od 140 godina

U pitanju su odvojeni incidenti iz 2013. godine.

Zatim je okružno tužilaštvo Los Angelesa slučaj proširil,o optuživši ga i za seksualno zlostavljanje još jedne žene u hotelu, koje se dogodilo u maju 2010. godine.

Nakon toga su uslijedile nove optužnice.

Ukoliko bude osuđen po svih 11 tačaka optužnice s kojima se trenutno suočava u Los Angelesu, mogao bi se suočiti sa zatvorskom kaznom od 140 godina, rekao je okružni tužilac Kalifornije.

Suđenje Weinsteinu je postalo najznačajniji krivični slučaj pokreta #MeToo, koji je pokrenut 2017. godine, nakon što je niz poznatih ličnosti javno priznao da su doživejle seksualno uznemiravanje, zlostavljanje i silovanje tokom karijere.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO