Dan kada je Njemačka ponovo postala jed(instve)na

Iako su prošla tri desetljeća, sve razlike između istoka i zapada nisu usaglašene (EPA)

Njemačka u subotu slavi veliki praznik – Dan njemačkog jedinstva (ili ujedinjenja), a riječ je o puna tri desetljeća od spajanja Zapadne i Istočne Njemačke u jednu, jedinstvenu državu, koja je nastavila s jačanjem i (p)ostala sila u Evropi i svijetu.

Trećeg 3. oktobra 1990. godine prestala je postojati Demokratska Republika Njemačka (Istočna), “pretvorila” se u pet saveznih pokrajina i pripojila se Saveznoj Republici Njemačkoj (Zapadna), kako bi na scenu stupila Savezna (Federalna) Republika Njemačka.

Iako su prošla tri desetljeća, sve razlike nisu usaglašene.

Slabija ekonomija, manje plate

Godišnji izvještaj o stanju njemačkog ujedinjenja komesara njemačke vlade za nove savezne zemlje Marca Wanderwitza pokazuje kako situacija na istoku nije ružičasta.

Kako navodi Deutshe Welle (DW), Wanderwitz je spomenuti izvještaj prezentirao sredinom septembra i on pokazuje kako u pet saveznih pokrajina na istoku zemlje ekonomska snaga iznosi 73 posto od njemačkog prosjeka.

Kada je riječ o platama, one su na području bivšeg DDR-a, sa skoro 89 posto, još uvijek daleko od nivoa na zapadu države.

Wanderwitz priznaje ovaj deficit i nada se promjeni privlačenjem tehnologija budućnosti, po uzoru na otvaranje tvornice električnih automobila Tesla u blizini Berlina.

Isto mišljenje ima i Dagmar Enkelmann, koja je predsjednica fondacije “Rosa Luxemburg”, a koja ističe postojanje ekonomskih razlika.

Jačanje ekstremne desnice

“One, naravno, znače i za budućnost drugačiji razvoj situacije na istoku”, kazala je i dodala kako je treba razmisliti o tome kako se može drugačije djelovati u regionalnom razvoju i ekonomskoj politici.

Wanderwitz upozorava na dobre izborne rezultate desničarskih stranaka i relativno povećanje broja desno-ekstremističkih krivičnih djela.

To je, kako kaže, nešto na čemu treba raditi, što je njemu lično vrlo važno, ali mora biti važno i cijeloj politici i društvu.

Još uvijek veliki broj mladih ljudi odlazi sa istoka na zapad zemlje, jer su tamo skoro sve velike kompanije automobilske i hemijske industrije, a time i bolje plaćena radna mjesta.

Uprkos tome, komesar za istok se nada unutar-njemačkoj migraciji u korist istočnih saveznih pokrajina.

Izvor: Agencije