Više od 80 miliona Amerikanaca već glasalo na izborima

Ogroman broj birača glasao je poštom ili lično na biralištima i u strahu od izlaganja korona virusom na biračkim mjestima na dan izbora (EPA)

Više od 80 miliona Amerikanaca glasalo je ranije na predsjedničkim izborima, koji se održavaju 3. novembra, pokazuju najnoviji podaci Američkog izbornog projekta sa Univerziteta na Floridi.

Tako velika izlaznost mogla bi da dovede do najvećeg odziva birača za više od jednog stoljeća.

Rekordan tempo glasanja, više od 58 posto od ukupnog odziva 2016. godine, odraz je velikog interesiranja za izbore na kojima su kandidati aktuelni predsjednik Donald Trump i demokratski kandidat i bivši potpredsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden, prenosi Tanjug Glas Amerike.

Ogroman broj birača glasao je poštom ili lično na biralištima i u strahu od izlaganja korona virusom na biračkim mjestima na dan izbora.

Utjecaj pandemije

Prema anketama na nacionalnom nivou, Trump zaostaje za Bidenom i većina birača ne podržava odgovor Bijele kuće na pandemiju korona virusa, koja je odnijela više od 227.000 života u Americi.

Dok se približava dan izbora 3. novembra, naglo raste i broj zaraženih.

Demokrate podržavaju glasanje poštom, a republikanci, koji su tradicionalno u velikom broju glasali poštom, sada to izbjegavaju, zbog čestih i kritika Trumpa koji tvrdi da bi takav način glasanja mogao da dovede do izborne krađe.

Stručnjaci predviđaju da će odziv na ovogodišnjim izborima nadmašiti onaj na izborima 2016. godine, kada je glasalo 138 miliona birača pošto je, uoči izbora te godine, glasalo 47 miliona Amerikanaca.

Izvor: Agencije