U Španiji vanredno stanje do maja, Katalonija zatvorena

U Španiji je od marta preminulo 35.466 ljudi. (EPA)

Katalonija je u četvrtak uvela 15-dnevnu zabranu ulaska i izlaska na svoj teritorij nadajući se zaustavljanju korona virusa, a španjolska vlada je proglasila izvanredno stanje koje će trajati do 9. Maja, prenosi Hina.

Katalonija, sjeveroistočna pokrajina sa 7,5 miliona stanovnika, jedno je od žarišta smrtonosnog virusa u Španiji.

Lokalna vlada je već uvela stroge mjere poput 15-dnevnog zatvaranja kafića i restorana, što će sada biti produženo za dodatne dvije sedmice.

Zaustavljaju se društvena događanja

Od petka u ponoć otkazuju se svi kulturni događaji i izvanškolske aktivnosti učenika. Policija bi trebala kontrolirati putnike i propuštati jedino one s opravdanim razlogom i potvrdom.

“Trenutak je da se zaustave društvena događanja. Trenutak je da ostanete doma kako bismo održali samo ključne aktivnosti poput nastave u školama, trgovinu i poslove koji se ne mogu obavljati od doma”, rekao je predsjednik katalonske vlade Pere Aragonés u obraćanju javnosti u Barceloni.

Katalonija je jedan je od najbogatijih dijelova zemlje zahavaljući razvijenom turizmu i industriji.

Tamošnja vlada je najnovije mjere objavila u trenutku dok se u španskom parlamentu u Madridu vodila rasprava oko ponovnog uvođenja izvanrednog stanja u Španiji.

Vlada premijera Pedra Sáncheza proglasila je izvanredno stanje sve 9. maja i tokom tog razdoblja će svaka od 17 autonomnih pokrajina moći uvoditi svoje restriktivne mjere.

Stanovnici umorni

“Svjesni smo da su stanovnici umorni nakon napora kojeg su učinili svih ovih mjeseci i zbog žrtvovanja kojeg su podnijeli. Stanovnici više ne mogu raditi stvari koje su radili prije, grliti ljude, članove svojih obitelji i prijatelje”, rekao je ministar zdravstva Salvador Illa tokom obraćanja u parlamentu.

“No sada nije vrijeme za ublažaanje mjera jer su pred nama izuzetno teški sedmice i mjeseci”, dodao je.

Na Španiju otpada 1,1 milion od ukupno 9,5 miliona oboljelih u Europi. U zemlji je od marta preminulo 35.466 ljudi.

Izvor: Agencije