Turska: Islam se ne smije koristiti u ime terorizma

Macron je najavio da će poslati dodatne hiljade vojnika na ulicu da štite mjesta poput škola i crkvi (EPA)

Francuska je pod napadom, izjavio je u četvrtak predsjednik Emmanuel Macron nakon što je napadač obezglavio ženu i ubio još dvoje ljudi u crkvi u Nici.

Macron je najavio da će poslati dodatne hiljade vojnika na ulicu da štite mjesta poput škola i crkvi. 

Govoreći na mjestu terorističkog napada, francuski čelnik je rekao da je Francuska napadnuta “zbog svojih vrijednosti, težnji prema slobodi i mogućnosti da na svom tlu ima vjerske slobode“. 

“Danas ponovno jasno poručujem: nećemo popustiti“, istaknuo je, navodi Reuters, prensi Hina. 

Kasnije u četvrtak objavljeno je kako francuske snage sigurnosti vjeruju da je napadač 21-godišnji državljanin Tunisa.

Muškarac je nedavno ušao u Francusku iz Italije, tvrdi policijski izvor. Snage sigurnosti i dalje provjeravaju njegov identitet, objavio je Reuters.

U međuvremenu je državna televizija Saudijske Arabije izvijestila da je Saudijac uhapšen u crvenomorskom gradu Džedi nakon što je napao i ozlijedio zaštitara u francuskom konzulatu. 

Francuska ambasada objavila je da je riječ o napadu nožem, a da je napadnuti u bolnici i da mu život nije ugrožen. 

Nekoliko sati nakon napada u Nici policija je ustrijelila muškarca koji je u gradiću Montfavetu, blizu Avignona, prolaznicima prijetio pištoljem. 

Francuske novine Le Figaro prenose izjavu pravosudnog izvora da je ubijeni muškarac bio na psihičkom liječenju i da ne vjeruju da je motiv teroristički. 

Gradonačelnik Nice Christian Estrosi rekao je da je napad na crkvu Notre Dame u njegovu gradu sličan onome u Parizu u kojem je obezglavljen profesor Samuel Paty koji je učenicima u školi pokazao karikature poslanika Muhammeda. 

Napadi u četvrtak događaju se na Muhammedov rođendan, navode agencije, u vrijeme sve većeg bijesa muslimanskih zemalja zbog francuskog ustrajanja na pravu objave tih karikatura. U nekoliko muslimanskih zemalja demonstranti su izašli na ulice i uzvikivali slogane protiv Francuske. 

Estrosi je kazao da je napadač u Nici uzvikivao „Allahu Akbar“ čak i nakon što ga je policija uhapsila. 

Napadač je u 9 sati po lokalnom vremenu naoružan nožem ušao u crkvu i prerezao grkljan upravitelju crkve, obezglavio ženu starije dobi i teško ozlijedio treću ženu, objavio je policijski izvor. Treća žrtva je uspjela pobjeći u obližnji kafić gdje je uskoro umrla. 

“Osumnjičenika je policija upucala pri hapšenju. Na putu je za bolnicu, i dalje je živ“, objavio je Estrosi. 

“Dosta je bilo. Vrijeme je da se Francuska oslobodi zakona mira kako bi se napokon očistila od islamofašizma na našem teritoriju”, rekao je gradonačelnik.

Naoružani policajci postavili su sigurnosni kordon oko crkve, a na mjestu događaja bila su vozila hitne pomoći i vatrogasci. 

Osude i iskazi solidarnosti

Osude napada stigle su iz Velike Britanije, Nizozemske, Španije, Italije, Saudijske Arabije i Turske čiji je predsjednik Tayyip Erdogan ranije ove sedmice osudio Macrona i Francusku zbog karikatura Muhammeda, pozvavši stanovnike na bojkot francuskih proizvoda. 

Šef Erdoganovih odnosa s javnošću Fahrettin Altun rekao je da se islam ne smije koristiti u ime terorizma, pa pozvao je “francusko vodstvo da izbjegava daljnju zapaljujuću retoriku protiv muslimana“ i da se umjesto toga “usredotoči na pronalazak krivaca za ovaj i druge nasilne činove“. 

Zastupnici Nacionalne skupštine u Parizu održali su minutu šutnje, a gradonačelnica prijestolnice Anne Hidalgo poručila je da stanovnici Nice “mogu računati na podršku grada Pariza i Parižana“. 

Napad je oštro osudio i predstavnik Francuskog vijeća za muslimansku vjeru. “U znak žalosti i solidarnosti sa žrtvama i njihovim najmilijima, pozivam sve muslimane u Francuskoj da otkažu proslave blagdana Mevlud” [rođenje poslanika Muhammeda].

Ministarstvo vanjskih poslova Saudijske Arabije osudilo je “ekstremna nedjela“ poput onih u Nici koji su “suprotni svim religijama“, no naglasilo je i “važnost izbjegavanja svakog djelovanja koje stvara mržnju, nasilje i ekstremizam“. 

Islamska Republika “oštro” je u četvrtak osudila napad u središtu Nice. 

“Oštro osuđujemo današnji teroristički napad u Nici”, napisao je iranski ministar vanjskih poslova Muhammad Javad Zarif na Twitteru. 

“Zdravim razumom moramo prekinuti ovaj sve dublji začarani krug govora mržnje, provokacija i nasilja”, poručio je Zarif. 

“Moramo priznati da radikalizam stvara samo dodatni radikalizam i da se mir ne postiže ružnim provokacijama”, dodao je. 

Francuska se još uvijek oporavlja od ubistvas gimnazijskog profesora Samuela Patyja kojem je 18-godišnji Čečenac odrubio glavu, nakon što je profesor učenicima pokazivao karikature poslanika Muhammeda.

Nije još poznato jesu li napadi u četvrtak povezani s objavljivanjem tih karikatura što muslimani smatraju svetogrđem.

Izvor: Agencije