Trump želi da SAD primi što manje izbjeglica iduće godine

Administracija Donalda Trumpa će izdati 1.000 viza za izbjegle iz El Salvadora, Gvatemale i Hondurasa (EPA)

Administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa snizila je broj izbjeglica kojima će dozvoliti da se presele u SAD u narednoj godini, ograničavajući ga na 15.000, što je najmanje u novijoj historiji programa za prijem izbjeglica u SAD, prenosi Tanjug.

Trump je finalizirao svoj plan u memorandumu koji je objavljen u srijedu i naveo da granica za fiskalnu 2021. godinu, koja je počela u oktobru, obuhvata i 6.000 neiskorištenih viza od prošle godine, “koje su mogle biti iskorištene da nije bilo pandemije COVID-19”.

Republikanski predsjednik, koji se takmiči za drugi mandat na izborima 3. novembra, zauzeo je tvrd stav i prema legalnoj i prema ilegalnoj imigraciji, između ostalog i time što je svake godine od kada je preuzeo položaj 2017. godine znatno smanjivao broj izbjeglica kojima se dozvoljava ulazak u SAD.

Odriče se uloge utočišta

U saopćenju Trump navodi da bi svaku novu izbjeglicu ove godine State Department trebao smjestiti u dijelove zemlje koji su otvoreni da ih prime.

“Nove izbjeglice trebale bi, u mjeri koliko god je to moguće, biti smještene u države i na lokacije koje su jasno izrazile želju da prime izbjeglice i naseljene u zajednice koje su izuzetno zainteresirane i opremljene da podrže njihovu uspješnu integraciju u američko društvo i radnu snagu”, poručio je on.

Kako navodi Glas Amerike, kritičari smatraju da se Trump odrekao dugogodišnje uloge SAD-a da bude sigurno utočište za progonjene ljude i da smanjivanje boja izbjeglica koje se primaju ugrožava druge vanjskopolitičke ciljeve.

Trumpov demokratski rival i bivši potpredsjednik Joe Biden obećao je da će podići broj izbeglica koji se primaju na 125.000 godišnje ukoliko pobijedi Trumpa na izborima sljedećeg utorka, ali zagovornici imigracije kažu da bi mogle proći godine prije nego što se taj program oporavi.

Strožiji proces provjere

Deseci hiljada izbjeglica već su prijavljeni za ulazak u SAD, bez obzira na to što je Trumpova administracija uvela strožiji proces provjere, a novi korona virus usporio je njihove dolaske u fiskalnoj 2020. godini, za koju je kvota bila 18.000.

Prema Trumpovom planu za 2021- godinu, 5.000 viza je izdvojeno za izbjeglice koje se suočavaju s progonom na vjerskoj osnovi, 4.000 viza za izbjeglice iz Iraka koje je pomogao SAD, a 1.000 viza za izbjegle iz El Salvadora, Gvatemale i Hondurasa, što znači da ostaje 5.000 viza za ostale.

Navodeći kao razlog rizik od terorizma, Trumpov plan zabranjuje prijem izbjeglica iz Somalije, Sirije i Jemena, izuzev u slučajevima “posebne ugroženosti”.

Izvor: Agencije