Slovenija mijenja prioritete za testiranja

Po nekim ocjenama, u Sloveniji već zarazilo oko tri posto stanovništva (EPA)

Kako bi ubrzala postupak dobivanja rezultata testiranja na korona virus, Slovenija je uvela nove preporuke za ljekare primarne medicine o tome koga upućivati na testiranje, potvrdila je Bojana Beović, voditeljica Vladinog stručnog tima za COVID-19.

Iako će posljednju riječ o upućivanju na testiranje imati ljekar primarne medicine, nove preporuke ljekarima su da prioritet za testiranje dobivaju oni kod kojih se očekuje teži proces bolesti i hospitalizacija, stariji od 60 godina, hronični bolesnici i oni s oslabljenim imunitetom, oni koji su prirodom posla u kontaktu s ranjivim grupama, dok će se ostalima s blagim simptomima preporučivati da se izoliraju i ostanu kod kuće, kazala je Beović, prenosi Hina.

‘Situaciju je teško kontrolirati’

Kako je pojasnila, nove preporuke se ne donose u cilju smanjivanja broja testiranja, nego zato da se što prije izolira one koji su nositelji virusa i u kontaktu su s drugim ljudima zbog prirode svog posla, budući da se u posljednje vrijeme, zbog sve većeg obima testiranja, nekoliko dana čekalo da im se uzme uzorak, a onda je trajalo još dan-dva da saznaju jesu li pozitivni.

“Situacija je teška i posebno ju je teško kontrolirati”, kazala je Beović u vezi s novim rekordnim brojevima dnevnog porasta broja inficiranih i onih u bolnicama, ali je dodala da je optimist da će dosadašnje mjere dati rezultat, jer se to uspjelo i na proljeće, u prvom valu epidemije.

“Broj novozaraženih raste strmo i eksponencijalno, ali nas posebno brinu oni koji su teško oboljeli i trebaju liječenje u bolnici”, rekla je, dodavši da bi se broj hospitaliziranih mogao popeti na nivo koji bi prekapacitirao bolnice, ako se svi ne budu dosljedno pridržavali već propisanih epidemioloških mjera.

Zaraženo više od 60.000 ljudi

“Jučer je bilo 2.605 novih zaraza i stotinjak onih na intenzivnim odjelima, ako se to nastavi, brojke će vjerovatno rasti i imat ćemo odjednom u našim bolnicama hiljadu pacijenata koji se liječe samo od jedne bolesti”, upozorila je.

Dodala je da se, prema nekim ocjenama, u Sloveniji već zarazilo oko tri posto stanovništva, dakle više od 60.000 ljudi.

Članovi vladine grupe za COVID-19 predstavili su pripreme za to da se u Sloveniji, umjesto sadašnjih molekularnih testova za otkrivanje prisutnosti korona virusa, uvedu novi, brzi antigenski testovi.

Time bi se kapaciteti testiranja mogli jako proširiti, jer ta tehnologija omogućava da ih izvode manji laboratoriji, pa i oni u domovima zdravlja, pa bi se broj testiranih mogao utrostručiti u odnosu na sadašnje stanje.

Ranije mjere ostaju na snazi

Takvo bi testiranje bilo dostupno svima, a nisu zanemarivi ni troškovi, jer je takvo testiranje u prosjeku tri puta jeftinije od sadašnjih molekularnih testova u dva ovlaštena laboratorija u državi.

Beović je potvrdila da će Vlada o situaciji s COVID-om 19 raspravljati na sjednici u četvrtak, pri čemu nije ocijenila izglednim da se uvedu neke nove mjere, jer je broj raspoloživih mjera praktično iscrpljen.

Sugerirala je da bi se mogla donijeti odluka da mjere “lockdowna” za regije i općine te policijski sat i dalje ostanu na snazi, sve dok se epidemiološke prilike ne poprave, odnosno dok već uvedene mjere ne daju opipljiv rezultat.

Izvor: Agencije