SAD prijeti da će nametnuti sankcije Turskoj

Turska je 2017. godine nabavila od Rusije sistem S-400 (Al Jazeera)

Visoki dužnosnik američkog State Departmenta upozorio je da se Turska suočava s opasnošću nametanja američkih sankcija, koja je postala “vrlo stvarna”, nakon što je Ankara testirala ruski protivzračni odbrambeni sistem S-400.

Dužnosnik State Departmenta zadužen za prodaju oružja Clarke Cooper rekao je da Turska “nastavlja ustrajavati na sistemu S-400”.

Dodaje da su “sankcije tema koja se uveliko razmatra”, nakon što je prošle sedmice turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan objavio da je njegova zemlja 16. oktobra testirala ruski sistem protivzračne odbrane, za koji Washington kaže da nije nespojiv s članstvom Turske u NATO-u.

SAD postavio crvenu liniju

Američka administracija može izreći ekonomske sankcije Ankari prema zakonu za “suprotstavljanje američkim protivnicima kroz sankcije”, kojeg je Kongres donio 2017. godine.

Zakon posebno predviđa automatske sankcije protiv zemlje koja sklopi “važan dogovor”s ruskim sektorom naoružanja.

Cooper je rekao da je Washington još prošle godine obavijestio strateškog saveznika Ankaru da je SAD postavio crvenu liniju kada je u pitanju aktiviranje sistema S-400 koji je Ankara kupila od Moskve 2017. godine.

“Ankari smo jasno stavili do znanja da je testiranje sistema S-400 potpuno neprihvatljivo”, rekao je Cooper, napominjući da američka administracija i dalje ulaže napore “da uvjeri Tursku da S-400 ne učini operativnim”.

Američki diplomata je naglasio da njegova zemlja uprkos tome nastoji izbjeći prekid odnosa s Turskom, rekavši: “Naravno, činimo sve da Turska ostane u zapadnom taboru”, s obzirom na to da “isključivanje Turske neće biti u interesu nikog osim Rusije”.

Prošle sedmice je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan snažno odgovorio na američke prijetnje uvođenjem sankcija njegovoj zemlji ako aktivira ruski raketni sistem.

‘I Grčka je kupila ruske sisteme’

Turski predsjednik je kazao da njegova zemlja ni od koga neće tražiti dopuštenje za provođenje testa na bilo kojem oružju koje posjeduj, te naglasio da Ankara ne obraća pažnju na prigovore Washingtona po tom pitanju.

Izrazio je čuđenje što se Sjedinjene Američke Države nisu protivile kada je Grčka kupovala ruske odbrambene sisteme, iako je i ta država, poput Turske, članica Sjevernoatlantskog saveza.

Sjedinjene Američke Države obustavile su učešće Turske u programu za proizvodnju modernih američkih ratnih aviona F-35, kao odgovor na tursku kupovinu ruskog sistema S-400.

Washington vjeruje da bi sistem S-400 mogao dovesti do otkrivanja tehnoloških tajni ovog naprednoga borbenog aviona.

Izvor: Al Jazeera i agencije