Posljednji let aviona Tu-154, poznatom po velikom broju nesreća

U 73 rušenja aviona Tupoljev Tu-154 smrtno je stradalo 2.911 ljudi (Reuters)

Ruski avion Tupoljev Tu-154, koji se za vrijeme Sovjetskog Saveza smatrao vodećim modelom u aviosvijetu, u srijedu je obavio posljednji komercijalni let prije nego što je povučen, navodi ruska aviokompanija Alrosa.

Tromotorni avion srednjeg doleta svoj prvi komercijalni let izveo je 1972. godine i činio je okosnicu domaćih letova tokom sovjetske ere, a zatim i ruske avijacije od 1980-ih do sredine 2000-ih.

“Žao nam je što moramo najaviti završetak korištenja jedinog preostalog Tupoljeva Tu-154 u ruskoj floti civilne avijacije”, navodi se u saopćenju kompanije Alrosa.

Posljednjim komercijalnim letom prevezeno je 140 putnika iz grada Mirny na krajnjem istoku Rusije, poznatog kao ruska “prijestolnica dijamanata”, do grada Novosibirska u zapadnom Sibiru.

“Hvala Tu-154”, kazala je kompanija Alrosa u videu posljednjeg slijetanja objavljenom na društvenim mrežama, dodajući da “čitava era nacionalne proizvodnje aviona završava ovim legendarnim avionom.”

73 rušenja

Kompanija Tupoljev je 2013. godine zaustavila proizvodnju ovog modela, ali mali broj njih još uvijek koristi rusko Ministarstvo odbrane.

Avion je poznat i po velikom broju nesreća, a u 73 rušenja aviona Tupoljev Tu-154 smrtno je stradalo 2.911 ljudi, prema Mreži za sigurnost avijacije.  

U aprilu 2010. godine, Tupoljev Tu-154 srušio se u blizini Smolenska na zapadu Rusije s 96 osoba, među kojima je bio i poljski predsjednik Lech Kaczynski, pri čemu su stradali svi putnici i članovi posade.

U decembru 2016. avion Tupoljev Tu-154 ruske vojske srušio se u Crno more na putu prema Siriji, nedugo nakon polijetanja iz Sočija na jugu zemlje.

Istraga je utvrdila da je uzrok nesreće greška pilota, što je dovelo do pogibije svih 92 putnika, uključujući i mnoge članove hora Crvene armije.

Izvor: Agencije