Napad nožem u Nici: Tri žrtve, jednoj odrubljena glava

Mladi Tunižanin osumnjičen za ubistvo tri osobe u četvrtak u Nici došao je u Francusku s identifikacijskom iskaznicom kakve izdaje talijanski Crveni križ, a u Nicu je doputovao vozom, preobukao se na željezničkoj stanici pa odšetao do crkve gdje je počeo napad, rekao je francuski tužitelj u četvrtak, prenosi dpa.

Jean-Francois Ricard, glavni francuski tužitelj za terorizam, rekao je da je napadač Tunižanin rođen 1999.

Ricard je rekao da su napadača snimile nadzorne kamere na željezničkoj stanici u Nici te da je od tamo hodao 400 metara do crkve Notre Dame. 

Sigurnosne službe Tunisa i izvori iz francuske policije su rekli da se napadač zove Brahim Aouissaoui.

Pozivajući se na izvore bliske pravosuđu AFP navodi da je napadač na italijansko ostrvo Lampedusa došao krajem septembra, a u Francusku početkom oktobra. 

Napadač naoružan nožem u četvrtak je u crkvi u francuskom gradu Nici ubio tri osobe, od kojih je jednoj odrubio glavu, objavili su francuski mediji i policija, u događaju koji je gradonačelnik nazvao terorizmom.

Gradonačelnik Christian Estrosi na Twitteru je napisao da se napad dogodio blizu crkve Notre Dame te da je policija uhapsila napadača, koji se, prema posljednjim informacijama, nalazi u bolnici.


[Reuters]

Napadač je, kako je naveo Estrosi, uzvikivao “Allahu Akbar”, čak i nakon što je uhapšen.

“Osumnjičeni napadač je ustrijeljen dok je hapšen. Još je živ”, rekao je Estrosi novinarima.

“Dosta je. Vrijeme je da Francuska odbaci zakone mira, kako bi definitivno istrijebila islamofašizam sa svoje teritorije”, dodao je.

Zvaničnici su prvo naveli da su ubijene dvije osobe, a kasnije su bilans povećali na tri, dok je izvor iz policije naveo da je jednoj ženi odrubljena glava.


[MATTHIEU AUBANEL via Reuters]

Antiteroristički odjel francuskog tužilaštva objavio je da će istražiti napad.

Estrosi je novinarima kazao da su žrtve ubijene na “užasan način”.

“Metode se podudaraju s onima koje su korištene nad hrabrim nastavnikom Samuelom Patyjem”, dodao je, podsjećajući na napad koji se ranije ovog mjeseca dogodio u predgrađu Pariza.

Ubistvo nastavnika

Reutersov novinar javlja da se na licu mjesta nalaze policijajci naoružani automatskim puškama, koji su blokirali prilaze crkvi.

U Francuskoj vlada napetost nakon izjava predsjednika Emmanuela Macrona u o islamu i nove objave karikatura poslanika Muhammada.

Na licu mjesta nalaze se policijajci naoružani automatskim puškama, koji su blokirali prilaze crkvi

Ranije ovog mjeseca je francuski nastavnik Samuel Paty, koji je učenicima pokazivao karikature, ubijen, a napadač koji mu je odrubio glavu izjavio je da ga je želio kazniti zbog toga.

Macronove izjave i objave karikatura izazvali su bijes u muslimanskom svijetu i pozive na bojkot francuskih proizvoda u nekoliko bliskoistočnih i afričkih zemalja te u Turskoj. 

Francuski premijer Jean Castex izjavio je da će vladin odgovor na napad biti “čvrst”, dok se očekuje da tokom dana u Nicu dođe i predsjednik Emmanuel Macron.

Izvor: Agencije