Merkel: Mjere su neophodne, zima će biti teška

Njemačka se nalazi u dramatičnoj epidemiološkoj situaciji, rekla je Angela Merkel (EPA)

Njemačka kancelarka Angela Merkel u Bundestagu je, predstavljajući nove mjere za suzbijanje korona virusa, izjavila da je pandemija zdravstveni, ekonomski, društveni, politički i psihološki test, koji se može položiti samo uz solidarnost i uzajamnu pomoć.

“Naravno da je pandemija veliki izazov i za Evropu. Vidimo kod naših susjeda kako se pandemija brzo razvija i stavlja zdravstvene sisteme na test. Ipak, uvjerena sam da je Evropska unija sada spremnija za borbu protiv korona virusa nego što je bila na proljeće. Evropska saradnja je naročito važna kod nabavke vakcine, kada one bude spremne”, kazala je ona, prenosi Tanjug.

Rekla je da se Njemačka nalazi u dramatičnoj epidemiološkoj situaciji, da je došlo do velikog skoka zaraženih, koji je već sada zdravstveni sistem doveo do granica opterećenja.

“Iz ove situacije moramo brzo izaći. Dogovorene mjere su prikladne, neophodne i srazmjerne. Hitno je potrebno da ponovno uspostavimo mogućnost praćenja lanca zaraze. Zbog toga je cilj mjera da se kontakti među ljudima sistematski smanje”, navela je Merkel.

‘Četiri duga mjeseca’

Kako je dodala, susreti među ljudima u velikoj mjeri moraju smanjiti, i to čak do 75 posto.

Upozorila je da su populisti koji umanjuju rizik od korona virusa neodgovorni i opasni, prenosi Bild.

Kancelarku su tokom govora povicima prekidali zastupnici ekstremno desničarske Alternative za Njemačku (AfD), zbog čega je reagirao predsjedavajući Bundestaga Wolfgang Schauble.

Na kraju je Merkel ipak dobila aplauz većine zastupnika.

Merkel je najavila tešku zimu, ali naglasila da će i tome doći kraj.

“Zima će biti teška. Četiri duga mjeseca. Ali, završit će se. Njemačka se nalazi pred velikim izazovima. Sigurna sam da ih možemo savladati”, zaključila je kancelarka.

Njemačka savezna i pokrajinske vlade dogovorile su se u srijedu o djelimičnom “zaključavanju”, na osnovu kojeg će barovi i restorani, kina i pozorišta biti zatvoreni od 2. do 30. novembra.

Izvor: Agencije