Gilead na remdesiviru zaradio 900 miliona dolara

Remdesivir je jedan od prvih lijekova koji se pokazao relativno efikasan u svrhu skraćivanja vremena oporavka oboljelih od COVID-19 (EPA)

Antivirusni lijek remdesivir, koji primaju hospitalizirani oboljeli od COVID-19, već je donio svom proizvođaču Gilead Sciences zaradu od gotovo 900 miliona dolara u trećem tromjesečju, objavio je farmaceutski laboratorij.

Zahvaljujući prodaji tog proizvoda, koji je razvijen bez uspjeha za liječenje hemoragijske groznice ebole, grupa je “podebljala” svoj tromjesečni prihod za 17 posto te iznosi 6,58 milijardi dolara, prenosi Hina, pozivajući se na AFP.

Gilead je postao rentabilna kompanija i ostvarila je neto dobit od 360 miliona dolara.

Remdesivir je jedan od prvih lijekova koji se pokazao relativno efikasan u rigoroznim ispitivanjima u svrhu skraćivanja vremena oporavka oboljelih od COVID-19.

Odobrenje za lijek u SAD-u

Pokazalo se da remdesivir skraćuje vrijeme oporavka za nekoliko dana, no nije dokazano da smanjuje smrtnost.

Američki predsjednik Donald Trump, koji je bio zaražen početkom oktobra, primao je remdesivir pet dana, ali i druge lijekove.

Američka agencija za lijekove (FDA) izdala je 22. oktobra trajno odobrenje za taj lijek, koji je postao jedina trajno odobrena specifična terapija za COVID-19 u SAD-u.

Gilead ostvaruje bitan dio svog prihoda prodajom lijekova protiv AIDS-a, koji su narasli za osam posto, na 4,5 milijarde dolara.

Izvor: Agencije