Francuska od petka ide u karantin

Virus cirkulira brzinom koju čak ni najpesimističnije prognoze nisu predviđale, rekao je francuski predsjednik (EPA)

U Francuskoj će od petka ponovo biti uveden karantin na nacionalnom nivou, u pokušaju da se obuzda epidemija COVID-19, koja ponovo prijeti da izbjegne kontroli, saopćio je francuski predsjednik Emmanuel Macron.

Dodao je da je planirano da nove mjere budu na snazi do 1. decembra, kako bi se spriječilo eksponencijalno širenje korona virusa.

Kako je objasnio, mjere karantina podrazumijevaju da ljudi moraju ostati u svojim domovima, osim ukoliko moraju kupiti osnovne proizvode, potražiti medicinsku pomoć ili koristiti mogućnost da vježbaju sat vremena dnevno, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Macron je naveo da će građanima i dalje biti dozvoljeno da idu na posao, ukoliko poslodavci smatraju da je nemoguće da rade od kuće.

Škole ostaju otvorene

Kazao je da će, za razliku od karantina u martu, većina škola ostati otvorena.

Macron je rekao da će, ukoliko se za dvije sedmice poboljša zdravstvena situacija, vlada razmotriti mogućnost da se ponovo otvore neke radnje koje ne prodaju robu od osnovnog značaja.

Dodao je da će mjere biti ublažene kada broj slučajeva korona virusom na dnevnom nivou padne na 5.000, sa trenutnih 40.000.

Kazao je da virus cirkulira brzinom koju čak ni najpesimističnije prognoze nisu predviđale.

“Mi smo svi u istoj poziciji: preplavljeni drugim valom, za koji znamo da će biti teži, smrtnonosniji od prvog”, rekao je Macron.

Izvor: Agencije