Finska: Psi imaju skoro identične rezultate kao PCR testovi

Stotinjak putnika svakodnevno stoji u redu za ovakvu vrstu besplatnog testiranja u Finskoj (EPA)

Stručnjaci u Finskoj objavili su da su prvi rezultati eksperimenta s psima koji mogu nanjušiti osobe zaražene korona virusom obećavajući, a zamjenik gradonačalnika Vantae istakao je da su rezultati do kojih su došli psi skoro identični rezultatima PCR testova.

Tri psa nanjušila su 2.200 putnika od kada je, krajem septembra, postavljena probna kabina u hodniku kojim prolaze putnici na aerodromu Helsinki-Vantaa i otkrili virus kod 0,6 posto putnika, prenosi Tanjug.

Iako će se eksperiment nastaviti do decembra, nadležni navode da su prvi rezultati uglavnom u skladu sa stopom otkrivanja virusa na PCR testovima, koji se, također, vrše među putnicima dobrovoljcima po dolasku.

“Proveli smo između 16.000 i 17.000 PCR testova na aerodromu i manje od jedan posto je pozitivno”, rekao je zamjenik gradonačelnika Vantae Timo Aronkyito novinarima.

Psi njuše maramice

Eksperimenti provedeni u prvom valu pandemije pokazuju da psi mogu otkriti COVID-19 uz skoro 100 posto preciznosti i do pet dana prije nego PCR test.

Stotinjak putnika svakodnevno stoji u redu za ovakvu vrstu besplatnog testiranja u Finskoj, koje zahtijeva da se ljudi obrišu maramicom i daju je psu da je ponjuši.

Pas se, ako je uzorak negativan, ne zadržava kod te maramice.

Naučnici sa Univerziteta u Helsinkiju, koji su osmislili eksperiment, u saradnji sa stručnjacima za pse tragače organizacije Wise Nose, nadaju se da će njihova istraživanja podstaći Vladu da finansira tu metodu i pokrene je na turističkim lokacijama i drugim javnim okupljanjima.

Izvor: Agencije