Alarmantna situacija zbog širenja Covida u zemljama istočnog Mediterana

U regiji je nedavno zabilježen najveći sedmični porast broja zaraženih od početka pandemije, navodi WHO (EPA)

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) saopćila da je pandemija koronavirusa dostigla “alarmantan nivo” u zemljama istočnog Mediterana.

“U regiji ima oko tri miliona potvrđenih slučajeva, a broj umrlih povezanih sa COVID-om 19 prelazi 75.000, sa ukupnom stopom smrtnosti 2,5 posto”, rekla je Rana Hajjeh, direktorica WHO-a za Upravljanje programom u četvrtak na virtualnoj konferenciji za novinare u Kairu, prenosi Fena.

Dodala je da je u regiji nedavno zabilježen najveći sedmični porast broja zaraženih od početka pandemije, javio je Associated Press.

Linija odbrane

“Naša prva i najvažnija linija odbrane u borbi protiv COVID-a 19 i dalje su preventivne mjere javnog zdravstva i fizičko distanciranje”, rekla je Hajjeh, napominjući potrebu za većim nošenjem maski.

Program WHO-a za istočni Mediteran obuhvata 21 državu i palestinske teritorije, s ukupnim stanovništvom većim od 580 miliona.

Poput Evrope, i ove se zemlje pripremaju za sezonu u kojoj se očekuje da će se zdravstveni sistemi boriti sa sve većim brojem slučajeva COVID-a 19 i sezonske gripe.

Izvor: Agencije