Trump kritizirao izborne mehanizme za brojanje ranih glasova

Donald Trump je više puta ponovio da masovno glasanje preko pošte neminovno vodi većim zloupotrebama (EPA)

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Trump kritizirao je ponovo američke izborne mehanizme, posebno način brojanja ranih glasova, i ocijenio da bi dodatno vrijeme za brojanje više desetaka miliona glasova poslije izbornog dana, 3. novembra, bilo “neprimjereno”.

Dok je Trump iskazao sumnju u glasanje preko pošte, njegov suparnik, demokrata Joe Biden, pozvao je na jedinstvo tokom svog izbornog mitinga u državi Georgia, koja se smatra naklonjenijom republikancima i aktuelnom predsjedniku.

Eksperti su procjenili da bi prebrojavanje više do 45 miliona glasova pristiglih preko pošte moglo potrajati više dana, čak i sedmica, što znači da pobjednik, sasvim izvjesno, neće biti poznat neposredno nakon zatvaranja birališta 3. novembra, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Iako su izborne nepravilnosti rijetkost tokom izbornih procesa u SAD-u, Trump je više puta ponovio da masovno glasanje preko pošte neminovno vodi većim zloupotrebama, ali nije pružio nikakve dokaze za svoje tvrdnje.

Zbog toga su zvaničnici, aktivisti i simpatizeri Demokratske stranke izrazili duboku zabrinutost da Trump neće biti spreman prihvatiti izborni poraz, dok je sam Biden čak rekao da je to njegov najveći strah.

Do sada glasalo 68,5 miliona Amerikanaca

Prema važećim propisima i podacima iz organizacije Izborni projekat SAD-a, savezne države ne dozvoljavaju zvanično brojanje glasova sve dok se birališta ne zatvore.

Do sada je rano glasanje obavilo više od 68,5 miliona Amerikanaca, što je zamalo polovina ukupnog broja glasova sa prošlih izbora, 2016. godine.

Bivši predsjednik Barack Obama bio je u utorak na Bidenovom mitingu u Orlandu, u saveznoj državi Florida, i odatle je uputio apel demokratama da u što većem broju izađu na izbore.

“Na prošlim izborima ponašali smo se samozadovoljno i tu grešku ne smijemo ponoviti ove godine. Ljudi su bilo malo lijeni, smatrali su da je bitka unaprijed dobijena i pogledajte šta nam se dogodilo. To ne smijemo dozvoliti ovoga puta”, rekao je Obama.

Izvor: Agencije