Izrael i SAD sporazume o nauci proširili na jevrejska naselja na Zapadnoj obali

Izraelski i američki zvaničnici su potpisali protokole kojima se mijenjaju sporazumi na ceremoniji u jevrejskom naselju Arijel (EPA)

Izrael i Sjedinjene Američke Države ispravili su niz sporazuma o naučnoj saradnji kako bi uključili izraelske institucije na okupiranoj Zapadnoj obali, čime se još više zamagljuje status jevrejskih naselja koja se smatraju nelegalnim po međunarodnom pravu.

Sve do sada su tri izraelsko-američka sporazuma o naučnoj saradnji isključivala projekte na teritorijama koje je Izrael osvojio u ratu 1967. godine, Zapadnoj obali, istočnom Jerusalemu i Golanskoj visoravni, prenosi Beta.

Izraelski i američki zvaničnici su potpisali protokole kojima se mijenjaju sporazumi na ceremoniji u jevrejskom naselju Arijel.

Izrael je osvojio Zapadnu obalu i istočni Jerusalem u Šestodnevnom ratu 1967. godine i tamo izgradio desetine naselja u kojima sada živi više od 500.000 Izraelaca.

Palestinci teže da Zapadna obala i istočni Jerusalem budu dio njihove nezavisne države koja će obuhvatiti i Pojas Gaze.

Nelegalna naselja

Veći dio međunarodne zajednice smatra jevrejska naselja nelegalnim.

Međutim, administracija predsjednika SAD-a Donalda Trumpa je, odstupajući od decenijske američke politike, priznala Jerusalem kao prijestolnicu Izraela i preselil svoju ambasadu iz Tel Aviva u taj grad.

Također je priznala izraelski suverenitet nad Golanskom visoravni koja je osvojena od Sirije u ratu 1967. godine.

Administracija SAD-a je također izmijenila dugotrajni stav da jevrejska naselja predstavljaju kršenje međunarodnog prava.

U saopćenju Ambasade SAD-a u Jerusalemu je navedeno da “te geografske restrikcije nisu više u skladu sa politikom SAD-a” i da ažuriranje sporazuma kako bi se uklonile “dalje jača posebne bilateralne odnose” između dvije zemlje.

Izvor: Agencije