Građani Evropske unije ne bi birali Trumpa

Samo 17 posto ispitanih građana bi biralo Donalda Trumpa, pokazala je studija Fondacije Bertlesmann (EPA)

Da na sljedećim predsjedničkim izborima u SAD-u odlučuju građani Evropske unije, aktuelni predsjednik Donald Trump ne bi imao nikakvih izgleda, proizlazi iz ispitivanja Fondacije Bertlesmann objavljenog u srijedu.

“Samo 17 posto ispitanih građana bi biralo Trumpa, 45 posto bi glas dalo demokratskom kandidatu Joeu Bidenu”, piše u saopćenju Fondacije Bertelsmann iz Gueterslohea.

No, istovremeno 38 posto ispitanih na nivou EU-a ne bi dalo svoj glas niti jednom od kandidata, prenosi Hina.

Jedina zemlja u kojoj bi Trump odnio pobjedu je Poljska, gdje bi 38 posto ispitanih dalo glas aktuelnom predsjedniku.

Najslabiju podršku Trump uživa u Njemačkoj, gdje bi za njega glasalo 10 posto ispitanih.

Ispitivanje je pokazalo slabo povjerenje u demokratiju SAD-a, koja je dugi niz godina evropskim zemljama, pogotovo Njemačkoj, služila kao politički uzor.

Nisko povjerenje u američku demokratiju

“Povjerenje građana EU-a u američku demokratiju je nisko. Pedeset i dva posto ispitanih smatra kako demokratski sistem u SAD-u ne funkcionira”, piše u saopćenju.

U Njemačkoj u nefunkcionalnost američke demokratije vjeruje 61 posto ispitanih.

Jedina zemlja koja ima povjerenja u funkcionalnost američke demokratije je opet Poljska.

Građani EU-a smatraju da je povezanost sa SAD-om oslabila, ali ovu zemlju još uvijek smatraju mnogo važnijim partnerom od Kine.

“Četiri godine vladavine Trumpa ostavile su traga. Građani EU-a, doduše, prepoznaju važnost euroatlantskih odnosa, ali su trezveni kada je u pitanju ono što je važno za ove odnose”, kaže Isabell Hoffmann, jedna od autorica studije.

Anketirano 14.000 ljudi

Studija je provedena na uzorku od 14.000 ispitanih s podacima za EU te posebno za Njemačku, Poljsku, Italiju, Španiju, Francusku, Belgiju i Nizozemsku.

Ispitivanje je provedeno i u Hrvatskoj, ali je broj ispitanih premali za posebno vrednovanje podataka.

“Izvršili smo ispitivanje i u Hrvatskoj, ali je uzorak premali za donošenje pouzdanih izjava za ovu članicu EU-a”, rekla je Hoffmann na upit Hine.

Fondacija Bertelsmann se bavi političkim i društvenim pitanjima i na redovnoj bazi objavljuje studije koji nailaze na jak medijski odjek u Njemačkoj.

Izvor: Agencije