Građani Evropske unije ne bi birali Trumpa

Samo 17 posto ispitanih građana bi biralo Donalda Trumpa, pokazala je studija Fondacije Bertlesmann (EPA)
Samo 17 posto ispitanih građana bi biralo Donalda Trumpa, pokazala je studija Fondacije Bertlesmann (EPA)

Da na sljedećim predsjedničkim izborima u SAD-u odlučuju građani Evropske unije, aktuelni predsjednik Donald Trump ne bi imao nikakvih izgleda, proizlazi iz ispitivanja Fondacije Bertlesmann objavljenog u srijedu.

“Samo 17 posto ispitanih građana bi biralo Trumpa, 45 posto bi glas dalo demokratskom kandidatu Joeu Bidenu”, piše u saopćenju Fondacije Bertelsmann iz Gueterslohea.

No, istovremeno 38 posto ispitanih na nivou EU-a ne bi dalo svoj glas niti jednom od kandidata, prenosi Hina.

Jedina zemlja u kojoj bi Trump odnio pobjedu je Poljska, gdje bi 38 posto ispitanih dalo glas aktuelnom predsjedniku.

Najslabiju podršku Trump uživa u Njemačkoj, gdje bi za njega glasalo 10 posto ispitanih.

Ispitivanje je pokazalo slabo povjerenje u demokratiju SAD-a, koja je dugi niz godina evropskim zemljama, pogotovo Njemačkoj, služila kao politički uzor.

Nisko povjerenje u američku demokratiju

“Povjerenje građana EU-a u američku demokratiju je nisko. Pedeset i dva posto ispitanih smatra kako demokratski sistem u SAD-u ne funkcionira”, piše u saopćenju.

U Njemačkoj u nefunkcionalnost američke demokratije vjeruje 61 posto ispitanih.

Jedina zemlja koja ima povjerenja u funkcionalnost američke demokratije je opet Poljska.

Građani EU-a smatraju da je povezanost sa SAD-om oslabila, ali ovu zemlju još uvijek smatraju mnogo važnijim partnerom od Kine.

“Četiri godine vladavine Trumpa ostavile su traga. Građani EU-a, doduše, prepoznaju važnost euroatlantskih odnosa, ali su trezveni kada je u pitanju ono što je važno za ove odnose”, kaže Isabell Hoffmann, jedna od autorica studije.

Anketirano 14.000 ljudi

Studija je provedena na uzorku od 14.000 ispitanih s podacima za EU te posebno za Njemačku, Poljsku, Italiju, Španiju, Francusku, Belgiju i Nizozemsku.

Ispitivanje je provedeno i u Hrvatskoj, ali je broj ispitanih premali za posebno vrednovanje podataka.

“Izvršili smo ispitivanje i u Hrvatskoj, ali je uzorak premali za donošenje pouzdanih izjava za ovu članicu EU-a”, rekla je Hoffmann na upit Hine.

Fondacija Bertelsmann se bavi političkim i društvenim pitanjima i na redovnoj bazi objavljuje studije koji nailaze na jak medijski odjek u Njemačkoj.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO