Francuzi i Britanci će osigurati 200 miliona vakcina

Još uvijek ne postoji međunarodno priznat tretman protiv novog tipa korona virusa (EPA)
Još uvijek ne postoji međunarodno priznat tretman protiv novog tipa korona virusa (EPA)

Francuski proizvođač lijekova Sanofi i britanski GlaxoSmithKline će osigurati 200 miliona doza vakcina protiv bolesti COVID-19, kao dio globalnog programa za vakcinaciju kojeg je podržala Svjetska zdravstvene organizacija (WHO).

Još uvijek ne postoji međunarodno priznat tretman protiv korona virusa, ali dvije kompanije već prolaze faze jedan i dva testiranja.

Rezultati se očekuju krajem novembra ili početkom decembra, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Iz ove dvije kompanije je u srijedu stiglo saopćenje da su potpisali dogovor sa Savezom za pravljenje vakcina GAVI, koja koordinira s COVAX-om, globalnom organizacijom koja se bavi vakcinama.

Globalna inicijativa COVAX

COVAX planira isporučiti dvije milijarde vakcina širom svijeta do kraja 2021. godine i ima sporazum s AstraZenecom i Novavaxom.

Više od 180 nacija, uključujući Kinu, priključilo se programu, ali pojedine zemlje, poput SAD-a, ostale su pri stavu da se drže svojih sporazuma.

Sanofi i GSK su potpisali ugovor vrijedan 2,1 milijardu dolara s Washingtonom tokom ljeta da Americi osigura 100 miliona doza vakcine koja se pravi.

Kompanije imaju slične dogovore s Evropskom unijom, Velikom Britanijom i Kanadom.

Izvor: Agencije


Povezane

Broj zaraženih u svijetu prešao je 43 miliona. Od 400 hiljada zaraženih jučer, polovina je u Evropi. Francuska i Rusija bilježe dnevne rekorde, a svi pomno prate razvoj vakcine protiv korona virusa

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO