Francuska: Imamo podršku Evrope nakon ‘zastrašivanja’ zbog karikatura

Kriza između Francuske i Turske izbila je nakon što je Emmanuel Macron rekao da će i dalje braniti pravo na slobodu izražavanja, uključujući i karikature poslanika Muhammeda (EPA)

Francuska “nikada neće odustati” od svoje podrške slobodi izražavanja usprkos “zastrašivanju”, izjavio je vladin glasnogovornik Gabriel Attal, dok verbalni napadi turskih dužnosnika postaju sve oštriji.

Zamoljen da komentira turske kritike karikatura koje je objavio časopis Charlie Hebdo, Attal je rekao da postoji “veliko evropsko jedinstvo” glede podrške Francuskoj i “načelima i vrijednostima koje Francuska brani”.

Izjavio je da su nedavni napadi turskih dužnosnika na taj sedmičnjak “puni mržnje”, prenosi Hina pozivajući se na dpa.

Govor mržnje protiv novinara odgovoran je za terorističke napade u Francuskoj posljednjih godina, rekao je Attal očito misleći na napad iz januara 2015. na urede Charlie Hebdoa u kojem je ubijeno 12 ljudi.

Turska je osudila sedmičnjak Charlie Hebdo zbog “kulturalnog rasizma”, odnosno naslovnice izdanja tog satiričnog magazina objavljenog u srijedu koja ismijava turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana.

“Čuo sam da je taj časopis u Francuskoj, koji je objavio prezira vrijedne i nemoraIne karikature našeg poslanika, sada uzeo mene na metu s karikaturom na svojoj naslovnici”, rekao je Erdogan dodavši da on to nije vidio.

Na naslovnici sedmičnjaka je karikatura Erdogana u bijeloj majici i donjem rublju koja sjedi u fotelji. U jednoj ruci drži limenku pića, a drugom diže haljinu ženi koja nosi hidžab i otkriva njezinu golu stražnjicu te govori “Ooh, poslaniče!”.

Naslov izdanja je: “Erdogan – privatno je jako zabavan”.

“Nisam tužan i ljut zbog ovog odvratnog napada na mene nego zato što je taj isti časopis izvor bestidnosti protiv našeg voljenog poslanika”, izjavio je Erdogan.

On se obraćao članovima vladajuće Stranke pravde i razvoja u Ankari, koji su njegov govor popratili odobravanje i višeminutnim aplauzom.

‘Mržnja se širi kao karcinom’

“Nažalost, prolazimo kroz razdoblje kada se mržnja protiv islama i muslimana i nepoštovanje našeg poslanika širi kao karcinom, posebice među čelnicima u Evropi”, rekao je Erdogan parlamentarnoj skupini svoje stranke.

On je izjavio da zapadne zemlje koje napadaju islam žele ponovno pokrenuti križarski rat.

U međuvremenu je državni odvjetnik u Ankari pokrenuo istragu protiv uprave Charlie Hebdoa, a Erdoganovi odvjetnici su podnijeli kaznenu prijavu protiv tog sedmičnjaka, izvijestila je novinska agencija Anadolija.

Istraga i tužba su valjani prema turskom zakonu jer su uvrede upućene predsjedniku države.

Kriza između Francuske i Turske je izbila nakon što je Macron obećao, odajući počast Samuelu Patyju, profesoru kojem je 16. oktobra odrubljena glava jer je u razredu pokazao karikature poslanika Muhammeda, da će Francuska i dalje braniti pravo na slobodu i takvog izražavanja.

Erdogan, koji je doveo u pitanje Macronovo “mentalno zdravlje”, optužio ga je u ponedjeljak da “predvodi kampanju mržnje” prema muslimanima.

Erdogan je u ponedjeljak pozvao na bojkot francuskih proizvoda zbog Macronovih stajališta u vezi karikatura poslanika Muhameda, koje muslimani smatraju bogohulnima, nakon sličnih akcija u zemljamam s većinski muslimanskim stanovništvom.

Fahrettin Altun, Erdoganov savjetnik, rekao je da je Macronova “antimuslimanska agenda plodonosna”.

“To je očito proizvod ksenofobnog, islamofobnog i netolerantnog kulturnog okruženja koje francusko vodstvo izgleda želi za svoju zemlju”, rekao je Altun.

Turska i Francuska također se razilaze u stajalištima oko bušenja i pomorskih prava u istočnom Sredozemlju, sukoba u Libiji i zadnjeg sukoba između Azerbajdžana i Armenije oko regije Nagorno Karabaha.

Neprijatelji islama i Turske “utopit će se u močvari zamjeranja i mržnje”, izjavio je Erdogan dodajući da su to znakovi da se Evropa vraća u “razdoblje barbarstva”.

Izvor: Agencije