Egipatski al-Azhar poziva na kriminalizaciju djela ‘protiv muslimana’

U Kuvajtu neki su supermarketi povukli francuske proizvode sa polica (EPA)

Veliki imam egipatske džamije Al-Azhar pozvao je u srijedu međunarodnu zajednicu da kriminalizira djela “protiv muslimana“, nakon objave karikatura poslanika Muhammeda u Francuskoj, koje su izazvale bijes muslimana širom svijeta i pozive vlada tih država na bojkot francuskih proizvoda.

Karikature, koje muslimani smatraju svetogrđem, objavljene su u znak solidarnosti s učiteljem kojem je 16. oktobra odrubljena glava jer je u razredu pokazao karikature poslanika Muhammeda.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron razbjesnio je muslimane rekavši da će udvostručiti napore kako bi se spriječilo da konzervativna islamska vjerovanja ugrožavaju francuske vrijednosti.

Šeik Ahmed al-Tayeb, čelnik hiljadu godina starog univerziteta sunitskih muslimana, rekao je da Al-Azhar oštro odbacuje korištenje protumuslimanskih osjećaja za pridobijanje birača na izborima, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Egipatski predsjednik Abdel Fatah al-Sisi izjavio je da vrijeđanje 1.5 milijardi muslimana nije sloboda govora, ali je odbacio bilo koji oblik nasilja u ime odbrane religije i vjerskih simbola.

Poziv na bojkot francuskih proizvoda

Turska je najavila da će poduzeti sve pravne i diplomatske korake protiv karikature predsjednika Erdogana u satiričnom listu Charlie Hebdo.

Naslovnica lista prikazuje Erdogana u majici i donjem rublju s limenkom pića u ruci, a pored njega sjedi žena u hidžabu.

“Oštro osuđujemo karikaturu našeg predsjednika u francuskom časopisu, koja pokazuje da joj nikakva religija i vrijednosti nisu svete”, napisao je na Twitteru Erdoganov glasnogovornik Ibrahim Kalin.

Erdogan je ovog vikenda napao Macrona, rekavši da treba otići psihijatru, na što je Francuska opozvala svog ambasadora u Ankari.

Erdogan je u ponedjeljak također pozvao na bojkot francuskih proizvoda.

Nezadovoljstvo muslimanskog svijeta

Iransko Ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je u utorak francuskog otpravnika poslova zbog vrijeđanja poslanika Muhammeda.

Istoga dana Saudijska Arabija osudila je crteže poslanika Muhammeda i svaki pokušaj povezivanja islama s terorizmom, no nije se priključila pozivima drugih muslimanskih zemalja na akciju protiv izlaganja crteža poslanika u Francuskoj.

Pakistanski parlament donio je rezoluciju u kojoj vladu poziva na povlačenje predstavnika iz Pariza.

U Kuvajtu neki su supermarketi, u skladu sa službenom uredbom, povukli francuske proizvode sa polica.

U Bangladešu je u utorak više od 400.000 ljudi protestiralo u glavnom gradu Dhaki, pozivajući na bojkot francuskih proizvoda, pri čemu su zapalili kartonsku lutku s likom Macrona.

Izvor: Agencije