Češka: U Pragu protesti zbog restriktivnih mjera

Nakon okupljanja stotinjak demonstranata na Trgu Republike u glavnom češkom gradu, policija ih je okružila (EPA)

Česi su se okupili u Pragu kako bi protestovali protiv restriktivnih mjera koje je Vlada nametnula u srijedu, dan nakon što su u zemlji zabilježena rekordna 15.663 slučaja zaraze korona virusom, prenosi agencija Anadolija.

Od srijede širom Češke na snazi će biti policijski sat, a sve trgovine moraju biti zatvorene nedjeljom. Zabranjeno je okupljanje više od dvije osobe ukoliko nisu iz iste porodice. Međutim, do 100 ljudi i dalje može protestovati ako su podijeljeni u odvojene grupe od po 20 i svi nose zaštitne maske za lice.

Nakon okupljanja stotinjak demonstranata na Trgu Republike u glavnom češkom gradu, policija ih je okružila. Ostali koji su se željeli pridružiti protestu morali su ostati izvan policijskog kordona.

Neki od demonstranata nisu nosili maske za lice, a jedna osoba je privedena.

Najviše zaraženih u EU

Češka ima 1.284 slučaja na 100.000 stanovnika u posljednjih 14 dana, najviše u Evropskoj uniji, podaci su Evropskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti.

U Češkoj su do sada potvrđena 284.033 slučaja COVID-19, a više od polovine registrovano je u posljednje dvije sedmice. Potvrđeno je više od 2.500 smrtnih slučajeva od posljedica zaraze korona virusom.

Izvor: Agencije